ASV trešdien apsūdzēja Irānas iekšlietu ministru Mostafu Puru-Mohammadi kā "bēdīgi slavenu cilvēktiesību pārkāpēju" un aicināja Irānas tieslietu sistēmu saukt viņu pie atbildības par nodarījumiem.
"ASV nosoda Irānas valdības īstenoto cilvēktiesību pārkāpšanu," teikts ASV Valsts departamenta izplatītajā paziņojumā.

ASV Valsts departaments norādīja, ka Irānas lēmums par Pura-Mohammadi nosūtīšanu uz Ženēvu Irānas, Afganistānas un ANO Augstākā bēgļu lietu komisāra (UNHCR) trīspusīgās komisijas sastāvā izceļ valdības "atklāto atbalstu represīvajai politikai un tās īstenotājiem".

"Izvēloties Puru-Mohammadi kā Irānas pārstāvi starptautiskās sarunās par humānajiem jautājumiem, demonstrēta šīs valsts ilgstoši izrādītā necieņa pret starptautisko sabiedrību un tās pilsoņu pamattiesībām," uzskata ASV Valsts departaments.

ASV apsūdzējušas Puru-Mohammadi "palīdzības sniegšanā tālākā irāniešu tiesību ierobežošanā" jau kopš 2005.gada augusta, kad valsts prezidents Mahmuds Ahmadinedžads viņu iecēla par iekšlietu ministru.

"Pura-Mohamadi veikto cilvēktiesību pārkāpumu saraksts Irānā ietver viņa vadošo lomu vairāku tūkstošu politieslodzīto masveida nogalināšanā bēdīgi slavenajā Evinas cietumā 1988.gadā un saistība ar rakstnieku un disidentu slepkavībām visā Irānā 1998.gadā, kad viņš ieņēma izlūkošanas ministra vietnieka amatu," teikts paziņojumā.

"Mēs aicinām Irānas tieslietu institūcijas saukt Puru-Mohamadi pie atbildības par viņa nodarījumiem," lasāms paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!