Foto: AP/Scanpix/LETA

Vašingtona cer, ka Ķīna neizmantos ASV amatpersonu došanos uz Taivānu kā attaisnojumu militārām darbībām, atsaucoties uz ASV diplomāta teikto trešdien, 15. februārī, ziņo aģentūra "Reuters".

Pagājušajā augustā Vašingtonas un Pekinas attiecības sarežģījās, kad ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi devās vizītē uz demokrātisko Taivānu, ko Pekina uzskata par savu teritoriju.

Ķopš šī apmeklējuma, arī daudzas citas ASV amatpersonas ir devušās vizītē uz Taivānu. Ir izteikti minējumi, ka jaunais palātas spīkers Kevins Makartijs, kurš amatu pārņēma janvārī, uz Taivānu varētu doties šī gada pavasarī vai vasarā.

"ASV ir gatavas atbalstīt Taivānu un tās spējas sevi aizstāvēt no Ķīnas teritoriālajām ambīcijām. Mēs arī ceram, ka Ķīnas Tautas Republika neizmantos ASV Kongresa pārstāvja Taivānas apmeklējumu, kā attaisnojumu uzsākt militāras darbības," skaidroja ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šermana.

Pelosi vizītes rezultātā Ķīna palielināja militārās apmācības pie Taivānas robežas. Attiecības starp Vašingtonu un Pekinu pasliktinājušās arī šajā mēnesī, kad ASV iznīcinātājs notrieca Ķīnas spiegošanas balonu, kas bija ielidojis valsts teritorijā.

Šermana savā runā par Ķīnas plāniem pret Taivānu atsaucās uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, apgalvojot, ka šis karš ir ietekmējis enerģijas un pārtikas nodrošinājumu visā pasaulē, arī inflācijas spiedienu.

"Ja sāktos konflikts starp Taivānu un Ķīnu, tad sekas visai pasaulei būtu tādas pašas. Tādēļ es mudinu visas valstis teikt Ķīnai, ka tas mūs ietekmē. Tas ietekmē mūsu cilvēkus, mūsu valstis. Tā [Ķīnas agresija pret Taivānu] nav laba ideja," skaidroja Šermana.

Šermana arī izteicās, ka Vašingtonai ir bažas par Ķīnas un Krievijas "bezlimita" vienošanos un tās atbalstu iebrukumam Ukrainā. Bažas pastāv neatkarīgi no tā, ka Ķīna solīja palīdzēt atrisināt un izbeigt šo konfliktu. Šermana skaidro, ka Ķīna nevar būt abās pusēs.

"Tas, ko es teiktu visiem, kuri atbalsta Krieviju ir, ka jūs cietīsiet neveiksmi un zaudējumu," apgalvoja Šermana, piebilstot, ka Ukraina stratēģiski gāzīs Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. "Tas radīs lielas problēmas visiem, kuri turpmāk atbalstīs šo iebrukumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!