Trešdien izdots rīkojums par kāda bijušā ASV publisko skolu sistēmas ierēdņa apcietināšanu, izvirzot viņam apsūdzības sazvērestībā, kurā iesaistīta vēl viena persona no Floridas un kuras nolūks bijis vākt līdzekļus musulmaņu ekstrēmistiem, kā arī vervēt kaujiniekus darbībai Bosnijā, Kosovā, Čečenijā un Somālijā.
Krimināllieta pret 43 gadus veco Kifahu Vaelu Džajousi no Detroitas un Kasemu Daheru no Floridas tika ierosināta jau decembrī, bet publiski par to tika paziņots pirmdien. Abi apsūdzēti sazvērestībā nolūkā sniegt materiālo atbalstu teroristiem, kā arī nogalināt, nolaupīt un sakropļot cilvēkus ārvalstīs un nodarīt kaitējumu īpašumam.

Apsūdzības izvirzītas par nodarījumiem, kas veikti pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Džajousi rīkojumu par apcietināšanu ir pārsūdzējis un viņa iesniegums tiesā tiks izskatīts ceturtdien.

Varas iestādes ziņo, ka bijušais Detroitas publisko skolu superintendanta palīgs tika arestēts svētdien Dtroitas Metro lidostā brīdī, kad ieradies no Amsterdamas. Muitas ierēdņi viņu aizturēja pēc tam, kad datorsistēmā tika konstatēts, ka Džajousi izsludināts federālajā meklēšanā.

Pēc aizturēšanas, pamatojoties uz prokuratūras pieprasījumu, viņš tika nosūtīts uz Maiami Floridā.

Ja Džajousi tiks atzīts par vainīgu apsūdzībās sazvērestībā ar nolūku finansēt teroristus, maksimālais sods, kas var tikt viņam piespriests ir 15 gadi ieslodzījumā un naudas sods 250 000 dolāru apmērā. Savukārt apsūdzībās par sazvērestību nolūkā nodarīt kaitējumu cilvēku dzīvībai vai īpašumam viņam var piespriest 35 gadus cietumā vai mūža ieslodzījumu.

Otrs apsūdzētais - Dahers - pašlaik slēpjas Libānā, ziņo laikraksts "Detroit Free Press".

Džajousi darbu Detroitas publiskās izglītības sistēmā pameta 1999.gadā un 2003.gadā pārcēlās uz Ēģipti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!