Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV attiecības ar ilgu laiku ciešu, bet ne līdz galam uzticamu sabiedroto Pakistānu faktiski sabruka pēc tam, kad ASV specvienība Abotabadā iebruka teroristu grupējuma "Taliban" līdera Osama bin Ladena slēpnī un viņu nogalināja, pirms tam neinformējot pakistāniešu varasiestādes. Savukārt pēdējos dažus gadus Pakistāna pēkšņi uzlabojusi sakarus ar savu bijušo ienaidnieku – Krieviju.

Lai gan ASV Pakistānu joprojām nodrošina ar vērienīgu militāro palīdzību, tā aizvien ciešākas saiknes veido ar Krieviju. Dažu gadu laikā notikušas vairākas krievu militārprsonu vizītes Pakistānas austrumos, kur faktiski vara ir vietējo cilšu rokās, sarīkotas spēku kopīgas mācības, kā arī Pešavarā nozīmēts Krievijas goda konsuls.

Savukārt pirms gada soctīklos tika ziņots par iepriekš neredzētu sadarbības uzlabošanās iezīmi. Uz lielākajiem ceļiem Ziemeļrietumu pierobežas provincē parādījušās ceļazīmes, kurās norādes rakstītas arī krievu valodā. Līdz ar to ceļazīmēs vietām tagad blakus redzamas norādes puštu, urdu, angļu, ķīniešu un krievu valodās.

Attiecību uzlabošanās starp Pakistānu un Krieviju maina reģiona politisko vidi, ņemot vērā, ka PSRS īstenotajā Afganistānas okupācijā no 1979. gada līdz pat 1989. gadam Pakistāna līdzās ASV, Ķīnai un citām reģiona valstīm palīdzēja bruņot modžahedus cīņai pret padomju armiju.



Vēlāk, "Taliban" vēršoties pret Rietumvalstīm, grupējums tika pasludināts par teroristu organizāciju, bet Pakistānas līdz šim brīdim turpina uzturēt ar to ciešas attiecības. Tās pierobežā ar Afganistānu apzināti tiek pieļauta teroristu bāžu veidošana. Tas arī bija galvenais iemesls, kāpēc ASV neinformēja par bin Ladena operāciju, baidoties, ka Pakistānas varasiestādes varētu nodot plānus "Taliban".

Tikmēr Krievija, tieši otrādi, – ir kļuvusi par "Taliban" atbalstītāju un apbruņotāju, jau dažus gadus apgalvo ASV, lai gan krievi šos amerikāņu apgalvojumus turpina noliegt. Arī Afganistānas valdība apsūdzējusi Krieviju "Taliban" atbalstīšanā un treniņu centru apmeklēšanā, kad tās militārpersonas devās uz cilšu pārvaldītajiem reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!