Foto: Reuters/Scanpix

Jaunais ASV aizsardzības ministrs Džeims Matiss pirmdien paziņojis, ka Vašingtonas saistības pret NATO ir nesatricināmas, neskatoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumiem, ka šī alianse ir novecojusi.

Telefonsarunā ar britu aizsardzības ministru Maiklu Falonu Matiss "uzsvēra Savienoto Valstu nesatricināmās saistības pret NATO", pavēstīja ASV Aizsardzības ministrijas (Pentagona) preses pārstāvis kapteinis Džefs Deiviss.

Telefonsarunā Matiss arī "akcentēja, ka Savienotās Valstis un Apvienotā Karaliste vienmēr baudīs unikāli ciešas attiecības".

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien apmeklēs Vašingtonu un kā pirmā ārvalstu līdere tiksies ar Trampu pēc viņa stāšanās amatā.
Pirms inaugurācijas Tramps sacīja laikrakstiem "Bild" un "The Times", ka NATO ir novecojusi alianse, kuras dalībvalstis pietiekami daudz līdzekļu nevelta aizsardzībai.

Savukārt savā inaugurācijas runā Tramps piektdien paziņoja, ka ASV ir "subsidējušas citu valstu armijas".

Atbildot uz viņa izteikumiem, Vācijas kanclere Angela Merkele brīdināja Eiropu, ka tai jāuzņemas lielāka atbildība pašai par sevi.

Tikmēr Francijas konservatīvo prezidenta amata kandidāts Fransuā Fijons paziņojis, ka Eiropai vajadzīga jauna militārā alianse kontinenta aizsargāšanai un cīņai ar islāma ekstrēmistiem.

Savukārt ASV Kongresa augšpalāta Senāts pirmdien Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktora amatā apstiprināja prezidenta Donalda Trampa virzīto Maiku Pompeo.

Par viņa kandidatūru balsoja 66 senatori, bet pret bija 32.

53 gadus vecajam republikānim, kurš darbojas Kongresa apakšpalātas Pārstāvju palātas Izlūkdienestu komitejā, balsojumā izdevās saņemt arī ievērojamu demokrātu atbalstu.

Pompeo ir asi iestājies pret 2015. gadā noslēgto vienošanos par Irānas kodolprogrammu. Viņš arī iebildis pret rosinājumu slēgt militāro cietumu Gvantanamo līča bāzē Kubas piekrastē, kā arī aicinājis sodīt ar nāvi ASV izlūkdienestu bijušo līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu, kurš noplūdināja informāciju par ASV izlūkdienestu spiegošanas programmām.

Pompeo ir trešais Trampa kabineta loceklis, ko Senāts apstiprinājis amatā. Līdz šim aizsardzības ministra amatā apstiprināts atvaļinātais jūras kājnieku ģenerālis Džeimss Matiss, bet iekšzemes drošības ministra amatu ieņēmis cits atvaļināts jūras kājnieku ģenerālis, Džons Kelijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!