ASV nav citas izvēles kā izdarīt militārus triecienus pret tām valstīm, kuras dod patvērumu teroristiem, svētdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds. "Īstenība ir tāda, ka vislabākā aizsardzība pret teroristiem ir uzbrukums, tas ir, sākt cīņu pret teroristiem un konkrēti pret valstīm visā pasaulē, kuras pret šo teroristu aktivitātēm izturas iecietīgi, tās veicina, finansē un dara iespējamas," sacīja Ramsfelds intervijā televīzijas sabiedrībai "Fox".
Atbildot uz jautājumu, vai tas nozīmē triecienu izdarīšanu mērķiem valstīs, kuras dod patvērumu teroristiem, viņš sacīja: "Mums nav izvēles." "Vai arī Savienotās Valstis piekāpjas teroristiem, kļūst izolacionistiskas,.. un atsakās no mūsu brīvības. Mēs tā nevaram darīt," Ramsfelds teica.

ASV aizsardzības ministrs sacīja, ka Savienotās Valstis izvērsīs plašu un līdz šim nebijušu kampaņu, apvienojot militāro un diplomātisko spiedienu pret teroristu tīklu, kas stiepjas daudz tālāk par Osamu bin Ladenu, kurš tiek minēts kā galvenais aizdomās turētais teroristu uzbrukumos Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centram un Pentagonam.

Viņš uzsvēra, ka ASV spēki ir augstā gatavības pakāpē. "Tās nebūs tikai dažas spārnotās raķetes televīzijā, lai pasaule redzētu, ka kaut kas ir uzsprādzis," norādīja Ramsfelds. Pēc viņa teiktā, teroristu tīkliem "nav lietu, ko uzspridzināt". "Viņi ir dzīvokļos, viņi lieto portatīvos datorus un viņi lieto mobilos telefonus, un viņi darbojas ēnā, nevis priekšpusē," teica ASV aizsardzības ministrs.

"Tā kā ir valstis, kas viņiem dod patvērumu, es nevēlos norādīt, ka nebūs militāras rīcības. Ļoti iespējams, ka tāda būs. Bet tie būs ilgi pūliņi ilgstošā laika periodā, mēģinot iegūt viņu finanses, veicot pret viņiem bargus pasākumus. Daudz ko no tā veiks tiesībaizsardzības struktūras, daudz kas no tās būs īpašās operācijas," viņš teica.

"[Bin Ladens] ir galvenais aizdomās turētais.. lielā daudzpusējā plānā, kas, domājams, aptver 60 valstis, ieskaitot Savienotās Valstis. Tas ir daudz vairāk nekā viena persona, problēma ir daudz plašāka," norādīja Ramsfelds.

"Ja nav armijas, pret ko vērsties, ja nav karaflotes, ko pret ko vērsties, tad ir jāvēršas pret tīklu. Un tad ir jāvēršas pret valstīm, kuras dod patvērumu," sacīja ASV aizsardzības ministrs.

"Dažām valstīm, kuras dod patvērumu teroristu tīkliem, ir ļoti vērtīgi mērķi - tām ir galvaspilsētas, tām ir armijas. Mums ir jāvēršas pie valstīm, par kurām mums ir šāda informācija, un jāpaziņo tām, ka to ir jāizbeidz, un, ja tas nebeidzas, mums ir jāpalīdz to izbeigt," viņš skaidroja, tomēr konkrēti nevienu valsti nenosaucot.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš negatīvi vērtētu aizliegumu veikt atentātus, Ramsfelds atbildēja noliedzoši, taču piebilda: "Savienotajām Valstīm ir jātiek galā ar tīklu un tīkls sastāv no cilvēkiem."

Otrdien divas teroristu nolaupītas lidmašīnas ietriecās Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā, sagraujot šo celtni, un viena nolaupīta lidmašīna ietriecās Pentagona ēkā Vašingtonas piepilsētā Arlingtonā. Vēl viena nolaupīta lidmašīna nogāzās Pensilvānijas štatā, un uzskata, ka arī to bijis paredzēts izmantot kādam terora aktam. Bojā gājuši tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!