Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltijas valstu aizsardzības ministri Artis Pabriks, Kalle Lānets un Gabriels Landsberģis šodien Viļņā tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu, kurš apstiprinājis ASV apņemšanos aizstāvēt visus NATO sabiedrotos, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Puses pārrunāja drošības situāciju Baltijas reģionā kontekstā ar Krievijas militārajām aktivitātēm Ukrainā un pie tās robežām.

"Ostins apliecināja, ka ASV ļoti augstu vērtē savas saistības pret sabiedrotajiem, tostarp Baltijas valstīm, tāpēc turpinās sniegt atbalstu reģiona drošības stiprināšanā. Sarunā uzsvēru, ka Krievija nemainīsies, un mums jāspēj pielāgoties, stiprinot reģiona aizsardzību. ASV spēku klātbūtne kopā ar papildus investīcijām spēju stiprināšanai ir izšķiroša Latvijas un pārējo Baltijas valstu aizsardzībai, un Krievijas tālākai atturēšanai. Krievija saprot tikai stingru un izlēmīgu politiku," pauda Pabriks.

Sarunas laikā Latvijas aizsardzības ministrs pateicās par līdzšinējo ASV atbalstu un pašreizējo politiku, atmaskojot Krievijas nodomus attiecībā pret Ukrainu, kā arī par ASV ieguldījumu Austrumu flanga stiprināšanā.

"Ar pieaugošām bažām esam vērojuši Krievijas bruņoto spēku palielināšanu Ukrainā, tās tuvumā un Baltkrievijā. ASV prezidents Džo Baidens ir skaidri norādījis, ka Krievijai būs smagas sekas, ja tā turpinās iebrukt Ukrainā. Jebkurš Krievijas uzbrukums Ukrainai ne tikai izraisīs konfliktu, bet arī pārkāps valsts suverenitātes, teritoriālās integritātes un pašnoteikšanās pamatprincipus. Īpaši satraucoša ir Krievijas spēku palielināšanās Baltkrievijā, kas rada turpmākus draudus Ukrainai un palielina reģionālo spriedzi," norādījis Ostins.

ASV aizsardzības sekretārs pateicās Baltijas valstīm par lēmumu nodrošināt Ukrainu ar tādiem aizsardzības ieročiem kā pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmām "Stinger" un prettanku raķešu sistēmām "Javelin". Tāpat Ostins paudis vienotību, atbalstot Ukrainu, kā arī vēlreiz apstiprināja ASV apņemšanos aizstāvēt Latviju, Igauniju, Lietuvu un visus NATO sabiedrotos.

ASV nopietni uztver savas saistības attiecībā uz NATO 5. pantu, uzsver ministrija. Ostins apliecinājis, ka ASV saistības pret NATO un kolektīvo aizsardzību "ir dzelžainas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!