Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības sektora līgumstrādnieku delegācija un bijušais ASV jūras kājnieku korpusa vecākais vadītājs trešdien solīja sākt ciešāku sadarbību ar Taivānu, raksta "Associated Press" (AP).

Taivāna pēdējo gadu laikā ir saskārusies ar lielu spiedienu no Ķīnas puses. Pekina, kas uzskata salu par savu teritoriju, ir mēģinājusi savā pusē pārvilināt Taivānas diplomātiskos sabiedrotos. Līdzās agresīvai retorikai Ķīna arī rīkojusi plašas militārās mācības, kurās simulēti uzbrukumi salai.

Atvaļinātais ģenerālleitnants Stīvens Raders, uzstājoties publiskā forumā Taivānas galvaspilsētā Taipejā, sacīja, ka ASV vēlas būt daļa no Taivānas aizsardzības spējām un uzlabot salas apgādes ķēdes noturību. Viņš arī uzsvēra, cik kritiska ir salas pozīcija drošībai.

"Āzijas un Klusā okeāna reģionam, es sacītu, ka pasaulē nav citas svarīgākas teritorijas miera uzturēšanai," trešdienas rītā sacīja Raders. "Mēs vēlamies būt daļa no Taivānas pašaizsardzības spējām," viņš teica.

Lai gan nav skaidrs, vai grupas parakstīs konkrētus darījumus, vietējie mediji ziņoja, ka ASV vēlas sadarbību noteiktu produktu ražošanā. Daļa no šīs sadarbības būtu nodrošināt, ka abas puses var sadarboties, lai izmantotu Taivānas iegādātās ieroču sistēmas kopā ar salas esošajām pašražotajām aizsardzības spējām. Vašingtona ir Taipejas lielākais neoficiālais partneris un lielākās daļas Taivānas aizsardzības iepirkumu piegādātājs.

Amerikas Savienotās Valstis ir Taivānas galvenais militārais atbalstītājs, pārdodot tai ļoti nepieciešamos ieročus un aizsardzības tehnoloģijas. Jau vairākas desmitgades Vašingtona ir pārdevusi salai ieročus saskaņā ar Taivānas attiecību likumu, kas ļauj tai piegādāt "aizsardzības" ieročus.

Savukārt raugoties no ārpolitiskās un diplomātiskās perspektīvas, Vašingtona līdz šim ir ievērojusi tā saucamo "stratēģiskās neskaidrības" politiku attiecībā uz Taivānu. Tā nozīmē, ka ASV apzināti nenorāda, vai un kā tās aizstāvēs Taivānu uzbrukuma gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!