Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka izmantos militāru spēku, lai aizstāvētu Taivānu, ja tai uzbruktu Ķīna, raksta "Al Jazeera".

Baltā nama saimnieka izteikumi varētu liecināt par Vašingtonas pāreju no gadu desmitiem ilgi piekoptās "stratēģiskās neskaidrības" politikas pret salu. Baidens šos komentārus izteica vizītes laikā Japānā.

Atbildot uz žurnālista jautājumiem preses konferencē kopā ar Japānas premjerministru Fumio Kišidu, Baidens sacīja, ka Taivānas aizstāvēšana ir "apņemšanās, ko esam uzņēmušies". Baidens norādīja, ka, lai gan ASV piekrīt "vienas Ķīnas politikai", kas nosaka, ka pastāv tikai viena Ķīna, to nedefinējot, ideja, ka "Taivānu var sagrābt ar spēku", "nav pieņemama".

ASV ir solījušas palīdzēt Taivānai sevi aizstāvēt saskaņā ar 1979. gada Taivānas attiecību likumu, taču nav apņēmušās nosūtīt karaspēku vai tiešā veidā iesaistīties potenciālā konfliktā.

Šajā likumā ir teikts, ka Vašingtona "darīs Taivānai pieejamus aizsardzības priekšmetus un aizsardzības pakalpojumus tādā apjomā, kāds var būt nepieciešams, lai Taivāna varētu uzturēt pietiekamas pašaizsardzības spējas".

Apņemšanās tika izveidota kā garantija, ka ASV nepametīs Taivānu pēc tam, kad Vašingtona tajā pašā gadā oficiāli pārtrauca attiecības ar Taipeju, izvēloties veidot diplomātiskās saites ar Pekinu.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!