ASV piektdienas vakarā aizturēts 19 gadus vecs somāliešu izcelsmes islāmists, kurš gribējis sarīkot sprādzienu Oregonas štata Ziemassvētku egles aizdegšanas ceremonijā Portlendas pilsētā, sestdien paziņoja amatpersonas.

19 gadus vecais Mohameds Osmans Mohamuds tika aizturēts Portlendas galvenajā laukumā, kad, izmantojot mobilā tālruņa zvanu, gribēja uzspridzināt mikroautobusu, kurā, pēc viņa domām, bija sprāgstvielas. Tomēr šis mikroautobuss nebija bīstams, jo to Mohamudam bija piegādājuši ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti, kuri bija uzdevušies par islāmistiem.

2009.gada augustā Mohamuds, kurš ir naturalizēts ASV pilsonis, pa elektronisko pastu sācis sazināties ar islāmistiem Pakistānā un paudis vēlmi piedalīties džihādā (svētajā karā). Šogad jūnijā Mohamudam e-pasta vēstuli atrakstījis kāds FIB aģents, kurš uzdevies par islāmistu, un abi tikušies Portlendā jūlijā. Vēlā kontaktos ar Mohamudu iesaistījušies vēl vairāki FIB aģenti, kuri uzdevušies par islāmistiem, un Mohamuds viņiem teicis, ka jau kopš 15 gadu vecuma gribējis iesaistīties džihādā, un ka viņam esot plāns sarīkot sprādzienu Ziemassvētku egles aizdegšanas ceremonijā Portlendas galvenajā laukumā.

FIB aģenti mēģinājuši atrunāt Mohamudu no viņa ieceres īstenošanas, tostarp uzsverot, ka pasākumā būs daudz bērnu. Taču Mohamudu nav izdevies pārliecināt, un FIB aģenti viņam piegādājuši viltus spridzināšanas iekārtu. Mohamuds, kura pastāvīgā dzīvesvieta ir Oregonas štata Korvalisas pilsētā, arī ierakstījis videouzrunu, kurā skaidro savus motīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!