Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV varas iestādes augusta vidū par migrācijas likumdošanas pārkāpšanu aizturējušas Krievijas un Igaunijas dubultpilsoni Germanu Lilleveli, ko Krievija ar Interpola starpniecību izsludinājusi meklēšanā aizdomās par investīciju krāpniecību desmitiem miljonu dolāru apmērā, raksta avīze "Postimees".

Kā vēstījis Krievijas ziņu portālu RBK, Lilleveli šā gada sākumā iebraucis Amerikas Savienotajās Valstīs ar Igaunijas pasi un bez vīzas, izmantojot Elektroniskās ceļošanas atļauju saņemšanas sistēmu (ESTA), kas viņam deva tiesības uzturēties valstī 90 dienas, bet saskaņā ar Covid-19 pandēmiju viņa uzturēšanās laiks pagarināts līdz 17. jūnijam, taču viņš palicis valstī vēl pēc šī laika.

ASV varas iestādes Lilleveli aizturēja 18. augustā, un viņš joprojām atrodas apcietinājumā.

Kaut gan Krievija vēlas panākt 56 gadus vecā Lilleveli izdošanu, ASV tam nepiekrīt, jo starp abām valstīm nav spēkā līgums par personu izdošanu un Lillevali ieradies ASV ar Igaunijas pasi kā Igaunijas pilsonis. Turklāt oficiālajos ASV dokumentos Lilleveli nenoskaidrotu iemeslu dēļ figurē ar Germana Hainmana vārdu, norāda "Postimees".

ASV Imigrācijas un muitas dienesta pārstāvis Losandželosā Alekss Pons Krievijas ziņu aģentūrai TASS pastāstījis, ka Lileveli tiks izdots Igaunijai.

Igaunijas Ģenerālprokuratūras Ārlietu ministrijas amatpersonas laikrakstam norādījušas, ka nav par to informētas.

Iepriekš RBK vēstīja, ka Lilleveli ar Igaunijas pasi ieceļojis ASV, bet pirms tam Igaunijā pārdevis nekustamo īpašumu un automobili. Izdevums atsaucās uz investoriem, kas tiesājušies ar Lilleveli Amerikas Savienotajās Valstīs. Tobrīd Floridas štata Dienvidu apgabaltiesa izskatīja investoru prasības pret Lilleveli un jūnijā tās apmierināja, nosakot, ka no viņa jāpiedzen vairāk nekā 32 miljoni dolāru.

Kad Lilleveli aizturēja ASV Imigrācijas dienests, atklājās, ka līdztekus neizpildītajam tiesas lēmumam Krievija viņu izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā par krāpšanu.

Kā uzskata izmeklētāji, Lilleveli kā investīciju holdinga "GL Financial Group" īpašnieks izkrāpis bagātu klientu līdzekļus, piedāvādams viņiem brokeru pakalpojumus. Viņa konsultanti piedāvājuši klientiem ieguldīt kompāniju "Apple" un "Nike" akcijās, bet faktiski piesavinājušies viņu naudu. Izmeklētāji domā, ka Lilleveli faktiski izveidojis finanšu piramīdu, sniedzot klientiem maldinošu informāciju par viņu vērtspapīru darījumu rezultātiem.

Laikraksts "Kommersant" iepriekš vēstīja, ka lietā ir aptuveni divi simti cietušo un Lilleveli piesaistīto investoru vidū bijuši tādi pazīstami cilvēki kā kinorežisors Ņikita Mihalkovs, bijušais futbola kluba "Lokomotiv" vārtsargs Marinato Giljerme, politologs Dmitrijs Orlovs un citi.

Tagad Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm acīmredzot nāksies jautājumu par Lilleveli izdošanu risināt ar Igauniju. Krievijā viņam draud cietumsods uz laiku līdz desmit gadiem un naudassods, kas var sasniegt miljonu rubļu (gandrīz 11 000 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!