Foto: AFP/Scanpix
ASV Senāts atbalstījis vērienīgas finanšu sektora reformas likumu, kas paredz stingrāku finanšu iestāžu darbības regulējumu. Pēc likuma pretinieku domām, tas sadārdzinās kredītus un pat vairos bezdarbu, ziņo BBC.

ASV prezidents Baraks Obama varētu parakstīt likumu nākamajā nedēļā. Prezidents iepriekš skaidroja, ka likuma mērķis ir pasargāt patērētājus, kad viņi ņem hipotekāro kredītu vai atver kredītlīniju bankā, reforma aizliegs apšaubāmus darījumus, kas iepriekš nodeva pie krīzes, un nodokļu maksātājiem vairs nebūs jāapmaksā Volstrītas kļūdas.

Prezidents iepriekš arī uzsvēris, ka godīgam un atklātam biznesam reforma nekādus draudus neradīs.

ASV šo likumu jau dēvē par nopietnāko finanšu sektora regulējuma pārskatīšanu kopš Lielās depresijas laikiem. Tas paredz stigrāku finanšu sektora uzraudzību, ko īstenos jaunā likumā paredzētā aģentūra, kas aizsargās patērētāju tiesības.

Paredzēts arī, ka turpmāk bankrotējošo finanšu iestāžu likvidācijai neizmantos nodokļu maksātāju naudu.

Likums arī paredz, ka ar federālo varu jāsaskaņo jebkura bankas operācija pirms iegādāties 5% un vairāk citas kompānijas akciju, ja kompānijas kapitāls ir 10 un vairāk miljardi dolāru (5 miljardi latu).

Volstrītā likumu kritizē, daļa finanšu speciālistu uzskata, ka pārāk stingrs regulējums sevi neattaisnos, finanšu sektora uzņēmumiem pieaugs izdevumi, un rezultātā samazināsies finanšu industriju pakalpojumu klāsts, turklāt varētu sadārdzināties kredīti. Pēc dažu ekspertu domām, tas negatīvi ietekmēs ekonomiku un vairos bezdarbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!