Foto: AFP/Scanpix
Viena no vadošajām ASV cilvēktiesību aizsardzības organizācijām trešdien vērsusies tiesā, pieprasot nodot atklātībai dokumentus par Savienoto Valstu bezpilota lidmašīnu uzbrukumiem, kas bijuši vērsti pret konkrētiem mērķiem, arī septembra uzbrukumu, kurā Jemenā tika nogalināts ASV dzimušais "Al Qaeda" aktīvists Anvars al Avlaki.

Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU) vērsusies ar prasību Ņujorkas tiesā, pieprasot, lai valdība sniedz precīzu pamata informāciju par "valdības plānoto slepkavību programmu".

Valdības īstenotā "tīšā un ar iepriekšēju nodomu veiktā Amerikas par terorismu aizdomās turamo nogalināšana raisa pamatotus jautājumus, kam būtu jākļūst par atklātu debašu tematu," teikts ACLU paziņojumā.

Organizācijas prasība, kas iesniegta, atsaucoties uz Informācijas brīvības likumu, pārklājas ar jautājumiem, kas minēti citā, laikraksta "The New York Times" prasībā, kurā prasīts publiskot dienesta dokumentus, uz kuriem balstīta plānoto slepkavību programma.

Līdzās dienesta dokumentiem ACLU arī vēlas noskaidrot "valdības pierādījumu bāzi uzbrukumiem, kuros 2011.gada rudenī Jemenā tika nogalināti trīs amerikāņi".

"Mēs arī vēlamies iegūt informāciju par procesu, kurā administrācija pievieno amerikāņus valdības slepenajam slepkavību sarakstam," norādīja ACLU pārstāvji, atgādinot, ka ASV izpildvaras pilnvarotos bezpilota lidmašīnu triecienos nogalināti vismaz trīs ASV pilsoņi.

ASV jemeniešu imigrantu ģimenē dzimušais al Avlaki bija vispazīstamākais islāmists, kurš aktīvi izmantoja internetu un videotehniku, lai propagandētu terorismu un mobilizētu fanātiski noskaņotos elementus cīņai ar Rietumiem.

"YouTube" tīmekļa videotēkā vēl nesen bija atrodami 1900 al Avlaki lekciju ieraksti.

Nevainojamā angļu valodā runājošais al Avlaki veica plašu un aktīvu propagandas darbu, iesaistot ekstrēmistu rindās Eiropas Savienības valstu un ASV musulmaņu jaunatni.

Kā liecina kompetenti avoti, teju vai visi teroristi, kas pēdējā laikā rietumvalstīs īstenojuši teroraktus vai arī centušies to darīt, bijuši saistīti ar al Avlaki.

Tiek uzskatīts, ka al Avlaki bija saistīts arī ar triju noziegumu plānošanu Savienotajās Valstīs - slaktiņu Forthudas armijas bāzē Teksasā, mēģinājumu uzspridzināt pasažieru lidmašīnu virs Detroitas Ziemassvētku dienā, kā arī mēģinājumu uzspridzināt automašīnu Ņujorkas Taimskvērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!