Foto: SWNS/Scanpix/LETA

ASV Bruņoto spēku Eiropas operāciju komandcentrs (SOCEUR) paziņojis, ka tās specvienību Eiropas komandcentrs tiks veidots Albānijā, kas cita starpā palīdzēs stiprināt reģionālo stabilitāti, vēsta "Balkan Insight". Albānijas premjers Edi Ramass amerikāņu paziņojumu nodēvējis par "fantastiskām ziņām" un apliecinājumu Albānijai kā uzticamam ASV un NATO partnerim.

SOCEUR ir bāzēts Vācijas pilsētā Štutgartē. Tā mājaslapā norādīts, ka specvienību komandcentrs Albānijā palielinās sadarbības iespējas ar albāņu kolēģiem, pieeju Balkānu satiksmes mezgliem un attiecīgi – lielākas loģistiskās pielāgošanās iespējas. Centra izveide palīdzēšot samazināt arī laiku, kas nepieciešams jebkuru spēku - gan speciālo vienību, gan konvencionālo spēku – ceļam uz reģionu.

"Iespēja strauji pārvietoties un trenēties Balkānos kopa ar citiem partneriem padarīja Albāniju par labāko vietu šādam centram," ģenerālmajoru un ASV Speciālo uzdevumu vienību Eiropas komandcentra komandieri Deividu Taboru citē "Balkan Insight".

Albānija ar ASV diplomātiskas attiecības izveidoja 1991. gadā pēc gandrīz piecām desmitgadēm komunistiskā režīma pašnoteiktā izolācijā. NATO Albānija iestājās 2009. gadā. Kopš 2000. gada Albāņu spēki ar ASV spēkiem kopā sadarbojas miera uzturēšanas misijā Bosnijā. Albānija spēkus sūtījusi arī misijās Afganistānā un Irākā, kā arī dāvinājusi padomju laiku ieročus Irākas kurdiem, atbalstot cīņu pret "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!