Foto: AFP/Scanpix

ASV nav sākušas pilnīgu karaspēka izvešanu no Sīrijas, žurnālistiem pirmdien pavēstīja augsta ranga ASV administrācijas amatpersona, piebilstot, ka līdz šim uz valsts iekšieni pārvietoti tikai 50 karavīru, lai izvairītos no tā, ka viņiem tiek nodarīts ļaunums.

"Tā nav aiziešana no Sīrijas," sacīja amatpersona.

Pentagons paskaidrojis Turcijas pusei, ka pilnmēroga iebrukums būtu "slikta ideja" un ka Ankara būs atbildīga, ja izraisīsies humānā krīze vai ja atdzims džihādistu grupējums "Daesh", viņš piebilda.

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums nav "zaļā gaisma" kurdu slaktiņam, sacīja amatpersona, norādot, ka pārkāpumu gadījumā Vašingtona pret Ankaru īstenos ekonomiskus pasākumus. Plašāk amatpersona šo tēmu neizvērsa.

"Savienotās Valstis nav tādās pozīcijās, nebūs tādās pozīcijās, lai cīnītos ar Turciju soļu dēļ, ko tā sper saistībā ar Sīriju," piebilda amatpersona.

ASV bruņotie spēki sākuši pamest pozīcijas līdzās Turcijas-Sīrijas robežai pēc tam, kad Baltais nams svētdien paziņoja, ka nestāsies ceļā Turcijas operācijai pret Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kas ar ASV palīdzību spēlēja izšķirošu lomu "Daesh" "kalifāta" sagrāvē Sīrijā.

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki paziņoja, ka ASV karaspēka atvilkšana radīs drošības vakuumu, kas var "pretējā virzienā pavērst sekmīgos centienus sakaut "Daesh"".

Turcijas armija pēdējo gadu laikā divas reizes veikusi operācijas pāri robežai Sīrijā pret kurdu kaujiniekiem un "Daesh" - 2016. un 2018.gadā.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011. gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Prezidenta Bašara al Asada valdība pēc vairākām uzvarām pret mērenajiem un radikālajiem nemierniekiem, ko tai izdevies izcīnīt kopš 2015.gada ar Krievijas atbalstu, šobrīd kontrolē 60% Sīrijas teritorijas.

Liela Idlibas provinces daļa atrodas "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara kontrolē, bet kurdu spēki kontrolē ar naftas resursiem bagātos Sīrijas ziemeļaustrumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!