Foto: Reuters/Scanpix
Turciju apmeklēs ASV amatpersonu delegācija, lai pārrunātu Ankaras apsūdzības pret Savienotajās Valstīs mītošo turku garīdznieku Fetullu Gilenu (titulbildē), apliecinājis anonīms ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Viņš nav sniedzis informāciju par konkrētu vizītes laiku, bet norādījis, ka delegācijā būs Tieslietu ministrijas un Valsts departamenta pārstāvji.

Ankara vaino Pensilvānijā dzīvojošo Gilenu jūlija vidū notikušā puča organizēšanā, "paralēlas valsts" vadīšanā Turcijā un centienos gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un pieprasa viņa izdošanu. Gilens šīs apsūdzības noliedz.

Augusta sākumā Turcija brīdināja, ka Vašingtonai nevajadzētu upurēt attiecības ar Ankaru Gilena dēļ. Turcijas tieslietu ministrs Bekirs Bozdā paziņoja, ka antiamerikāniskais noskaņojums Turcijā Gilena dēļ jau tagad esot sasniedzis kulminācijas punktu, brīdinādams, ka Vašingtonai vajadzētu rīkoties, pirms tas nav pārvērties par naidu.

Sestdien gan Turcijas premjerministrs Binali Jildirims paziņoja, ka ASV ir Turcijas "stratēģiskās partneres, nevis mūsu ienaidnieces".

"Divu valstu attiecībās var būt labi un ne tik labi brīži, [bet] mums jālikvidē elementi, kas kaitē mūsu attiecībām," Jildirims sacīja žurnālistiem Stambulā, runājot par Gilenu.

Baltais nams ir apstiprinājis, ka ASV viceprezidents Džo Baidens nākamnedēļ vizītē apmeklēs Ankaru un trešdien tiksies ar prezidentu un premjeru, lai "apliecinātu, ka abu valstu savienība ir cieša".

Augsta ASV amatpersona piektdien reportieriem Vašingtonā sacīja, ka līdz šim Ankara pieprasījusi Gilena izdošanu, balstoties vienīgi uz kriminālapsūdzībām, kas nav saistītas ar puču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!