Pieciem ASV apsardzes firmas "Blackwater" darbiniekiem izvirzītas apsūdzības 17 nevainīgu cilvēku nonāvēšanā apšaudes laikā Bagdādē 2007.gadā, vēsta BBC.
Apsargi, kuri tika nolīgti amerikāņu diplomātu apsargāšanai, apgalvo, ka uguni atklājuši pašaizsardzības nolūkā, atbildot uz kaujinieku apšaudi.

Tomēr apšaudes aculiecinieki un nogalināto radinieki uzstāj, ka uguni atklājuši tieši amerikāņi, viņi neesot tikuši izprovocēti.

Apsargiem izvirzītas apsūdzības slepkavībā ar iepriekšējo nodomu, slepkavībā neuzmanības dēļ, kā arī ieroču lietošanas likumu pārkāpšanā.

Sestais apsūdzētais jau atzinis savu vainu vismaz viena cilvēka bojāejā.

Savukārt apsūdzētā Donalda Bola advokāts uzsver, ka viņa aizstāvamais neesot vainīgs. "Mēs esam pārliecināti, ka spēsim zvērināto tiesai pierādīt, ka šis process ir politiski motivēts. Tas viss tiek darīts, lai izdabātu Irākas valdībai," viņš teica.

Kā iepriekš vēstīja laikraksts "The New York Times", FIB veiktajā neatkarīgajā izmeklēšanā konstatēts, ka 14 no 17 bojāgājušajiem cilvēkiem nogalināti nepamatoti. Apšaudē gājuši bojā arī bērni.

Bruņotu apsargu problēma Irākā joprojām nav atrisināta. Pat pēc pērn notikušās apšaudes, ASV privāti uzņēmumi turpina nodrošināt amerikāņu un citu valstu diplomātu drošību. Turklāt ASV likumos nav atrunāts, vai apsargus var tiesāt par ārzemēs pastrādātajiem noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!