Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV ir apstiprinājušas 100 miljonu dolāru vērtu atbalsta līgumu ar Taivānu, kura mērķis ir uzlabot salas pretraķešu aizsardzības sistēmas, raksta "Al Jazeera".

Līdzekļi tiks izmantoti, lai "uzturētu un uzlabotu" Taivānas pretraķešu aizsardzības sistēmu "Patriot", pirmdien paziņoja Pentagons.

"Patriot" gaisa aizsardzības sistēmas jauninājumi "palīdzētu uzlabot saņēmēja [Taivānas] drošību un palīdzētu saglabāt politisko stabilitāti, militāro līdzsvaru un progresu reģionā," paziņojumā norādīja ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra.

Taivānas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tā "ļoti atzinīgi novērtē" ASV lēmumu. "Ņemot vērā Ķīnas nepārtraukto militāro ekspansiju un provokatīvās darbības, mūsu valsts saglabās savu nacionālo drošību ar stabilu aizsardzību un turpinās padziļināt Taivānas un ASV ciešo drošības partnerību," teikts tās paziņojumā.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu.

Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!