Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

ASV Valsts departaments apstiprinājis iespējamu sešu mobilo reaktīvo zalvju iekārtu M142 (HIMARS) pārdošanu Igaunijai, informē tīmekļa izdevums "Defense Daily".

Darījuma summa varētu sasniegt 500 miljonus ASV dolāru. "HIMARS" iekārtas ražo "Lockheed Martin".

"Delfi.rus" vēsta, ka Igaunijas valdība jau iepriekš iesniedza Vašingtonai lūgumu iegādāties līdz sešām "HIMARS" palaišanas ierīcēm, 36 vadāmām daudzkārtējām raķešu palaišanas ierīcēm M30A2 (GMLRS) un citu aprīkojumu, kā arī munīciju. Igaunija grasās izmantot amerikāņu ieročus, lai modernizētu savus bruņotos spēkus un paplašinātu savas aizsardzības spējas, un ierobežotu reģionālos draudus. Aizsardzības sadarbības un drošības administrācija piektdien izsniegusi sertifikātu, informējot ASV Kongresu par iespējamo "HIMARS" sistēmu pārdošanu Igaunijai, vēsta "Amerikas balss".

Jau vēstīts, ka Ukrainas bruņotie spēki kaujas operācijās pret Krievijas armiju aktīvi izmanto raķešu sistēmas "HIMARS". Jūlijā "HIMARS" raķetes iznīcināja vairākas munīcijas noliktavas un komandpunktus tālu aiz frontes līnijām, Krievijas armijas kontrolētajā teritorijā.

Jāņem vērā, ka tas, ka ASV Valsts departaments apstiprinājis darījumu, nenozīmē, ka ir parakstīti līgumi vai ka ir beigušās sarunas par faktisku ieroču pārdošanu.

Tāpat ASV Valsts departaments piektdien apstiprinājis iespējamu vidēja darbības rādiusa gaiss-gaiss raķešu AIM-120 un ar tām saistīto iekārtu pārdošanu Norvēģijai par apmēram 950 miljoniem ASV dolāru. Tāpat Dienvidkoreja no ASV varēs iegādāties vieglās torpēdas MK-54 par 130 miljoniem dolāru, teikts Aizsardzības sadarbības un drošības administrācijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!