Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV apsūdzējušas Pekinu "provocējošā" un "bezatbildīgā" rīcībā pēc tam, kad Taivāna izteica apgalvojumu, ka Ķīna pēdējās militārajās mācībās izspēlējusi uzbrukumu salai, ziņo BBC.

Taivāna norādījusi, ka, reaģējot uz Ķīnas mācībām, kas turpinās jau ceturto dienu, tā aktivizējusi savus gaisa un jūras spēkus kaujas gatavībā. Paaugstināta spriedze Ķīnas un Taivānas starpā radās pēc tam, kad Taivānu apmeklēja ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vadītā delegācija.

Taivānas aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Ķīnas karakuģi un iznīcinātāji nedēļas nogalē manevru laikā šķērsojuši Taivānas šauruma viduslīniju, kas tiek uztverta kā neoficiāla buferzona starp abām pusēm.

Taivānas armija savā paziņojumā norādīja, ka "atbilstoši" reaģējusi uz Ķīnas militārajām mācībām, kurās izmantota kaujas munīcija un kas Taivānas skatījumā ir simulēts uzbrukums salai, svētdienas rītā nostādot kaujas gatavībā savus iznīcinātājus un karakuģus.

Vašingtona ir apsūdzējusi Ķīnu spriedzes palielināšanā. "Šādas aktivitātes ir ievērojama eskalācija Ķīnas centienos mainīt "status quo". Tās ir provocējošas, bezatbildīgas un rada nepareizu aprēķinu risku ar smagām sekām," paziņoja Baltais nams. "Ķīnas rīcība ir pretrunā mūsu ilgstoši nospraustajam mērķim uzturēt mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā, un pasaule no mums to sagaida."

Pelosi otrdienas vakarā ieradās Taivānā, neskatoties uz Ķīnas iepriekšējiem draudiem sakarā ar iespējamo vizīti.
Pēc ierašanās Pelosi paziņoja, ka vizīte demonstrē Vašingtonas stingro apņemšanos atbalstīt Taivānu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949. gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu.

Demokrātiskā Taivāna dzīvo pastāvīgu Ķīnas iebrukuma draudu apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!