Foto: AFP/Scanpix
ASV īpašais prokurors Roberts Millers, kas vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, piektdien apsūdzēja bijušo ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītāju Polu Manafortu slepenu maksājumu veikšanā bijušajiem Eiropas politiķiem, lai viņi lobētu toreizējo Ukrainas prokrievisko režīmu.

Apsūdzībā teikts, ka Manaforts maksājis bijušajiem politiķiem, kas neformāli pazīstami kā "Habsburgu grupa", lai viņi izliktos par "neatkarīgiem" analītiķiem, bet patiesībā būtu apmaksāti lobisti. Daļa no slepenās lobēšanas notika ASV.

Apsūdzībā teikts, ka šo grupu vadījis kāds bijušais Eiropas kanclers. Tiesas dokumentos Manaforts tiek apsūdzēts par to, ka viņš samaksājis šai grupai vairāk nekā divus miljonus eiro no ārzonu kontiem.

Jaunā apsūdzība Manafortam izteikta pēc tam, kad viņa bijušais biznesa partneris Riks Geitss piektdien atzina savu vainu federālā sazvērestībā un nepatiesu ziņu sniegšanā.

Manaforts piektdien uzstāja, ka nav vainīgs un ka Geitsa atzīšanās nemaina viņa apņemšanos aizstāvēties pret nepatiesām apsūdzībām.

Jau ziņots, ka ASV īpašais prokurors Roberts Millers ceturtdien izvirzīja jaunas apsūdzības par finanšu noziegumiem bijušajam ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītājam Polam Manafortam un tās dalībniekam Rikam Geitsam.

Millera birojs paziņoja, ka Manaforts un Geitss tiek apsūdzēti nepatiesu nodokļu deklarāciju iesniegšanā, neinformēšanā par finanšu kontiem ārvalstīs un banku krāpniecībā.

Saskaņā ar tiesas dokumentiem Manaforts tika apsūdzēts vairāk nekā 30 miljonu ASV dolāru lielu ienākumu atmazgāšanā, kurus viņš ar Geitsa palīdzību slēpis no ASV iestādēm.

Manaforts 2016.gada jūlijā kļuva par Trampa kampaņas vadītāju,

bet pēc diviem mēnešiem bija spiests atkāpties, gaismā nākot faktiem par viņa darījumiem ar Kremļa atbalstīto Ukrainas eksprezidentu Viktoru Janukoviču. Geitss iesaistījās Trampa kampaņā, kad par tās vadītāju kļuva Manaforts.

Millers oktobrī izvirzīja Geitsam un Manafortam apsūdzības 12 punktos, tostarp par nepatiesu ziņu sniegšanu, naudas atmazgāšanu un nereģistrēšanos kā ārvalstu aģentiem.

Ceturtdien izvirzītajās apsūdzībās Manaforta atmazgātās naudas daudzums ir palielināts līdz vairāk nekā 30 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!