Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdienas vakarā apsūdzēja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un tā sabiedroto Krieviju militāra, nevis politiska risinājuma meklēšanā bruņotajam konfliktam Sīrijā.

Kerijs nāca klajā ar šiem izteikumiem dažas stundas pēc tam, kad Sīrijas miera sarunās tika izsludināts "pagaidu pārtraukums" līdz 25. februārim. Asada režīma sabiedrotā Krievija ir solījusi nemazināt savu gaisa triecienu kampaņu Sīrijā.

"Sīrijas režīma spēku turpinātais uzbrukums opozīcijas ieņemtajiem rajoniem, kuru padara iespējamu Krievijas gaisa triecieni, kā arī režīma un ar to saistīto kaujinieku turpinātais simtiem tūkstošu civiliedzīvotāju aplenkums, ir skaidri signalizējuši par nodomu meklēt militāru risinājumu, nevis padarīt iespējamu politisku risinājumu," paziņoja Kerijs.

ASV un Francija pirms tam bija nosodījušas Krievijas veikto bombardēšanu pie Sīrijas otrās lielākās pilsētas Alepo, un Kerijs atkal aicināja nekavējoties izbeigt šo bombardēšanu.

Runājot par Sīrijas režīmu "un tā atbalstītājiem", Kerijs sacīja, ka tiem "ir jāpilda pastāvošās saistības un jāatjauno starptautiskās sabiedrības uzticēšanās to nodomiem atbalstīt mierīgu risinājumu Sīrijas krīzei". "Šīs [miera sarunu] pauzes laikā pasaulei ir jātiecas vienā virzienā – uz Sīrijas tautas apspiestības un ciešanu apturēšanu un šī koflikta izbeigšanu, nevis pagarināšanu," piebilda Kerijs.

ASV trešdien nosodīja Krievijas gaisa triecienus Alepo un tās apkaimē, paziņojot, ka tie ir vērsti pret opozīcijas grupējumiem un civiliedzīvotājiem un kaitē miera centieniem.

"Ir ļoti grūti redzēt, ka triecieni pret civiliem mērķiem kaut kādā veidā veicinātu miera procesu," sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs pēc tam, kad ANO trešdien izsludināja "pagaidu pārtraukumu" Sīrijas miera sarunās līdz 25.februārim.

Maskava uzstāj, ka tās gaisa triecieni ir vērsti pret "teroristu organizācijām" Sīrijā, tostarp pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Sīrijas opozīcija un Rietumvalstis tomēr ir paziņojušas, ka Krievijas gaisa triecieni gandrīz pilnībā tikuši vērsti pret citiem Sīrijas nemiernieku grupējumiem, no kuriem daudzus atbalsta Rietumi, Persijas līča valstis un Turcija.

"Mēs turpinām redzēt vairāk Krievijas gaisa triecienu Alepo un ap to – triecienus, kas vērsti nevis pret "Daesh", bet gandrīz tikai pret opozīciju," teica Kērbijs.

Pēc šiem triecieniem ir ziņots par civiliedzīvotāju upuriem, palielinātu Sīrijas pilsoņu pārvietošanu un humānās palīdzības piegādes maršrutu iespējamu traucēšanu, sacīja Valsts departamenta preses sekretārs.

"Mēs atkal aicinām Krieviju koncentrēt savu militāro enerģiju Sīrijā uz "Daesh", kas ir kopīgs ienaidnieks visai starptautiskajai sabiedrībai, nevis uz opozīciju vai nevainīgiem civiliedzīvotājiem," teica Kērbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!