Foto: AFP/Scanpix

ASV aptur daļu no 1,3 miljardu dolāru (680 miljardi latu) lielās palīdzības programmas Ēģiptes armijai, tādā veidā reaģējot uz protestu apspiešanu, kas sekoja prezidenta Mohameda Mursi gāšanai no amata, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV aptur "Apache" helikopteru, "Harpoon" raķešu un tanku daļu piegādi, tāpat iesaldēta 260 miljonu dolāru (135 miljoni latu) finansiālā palīdzība un 300 miljonu (156 miljoni latu) aizdevuma garantijas.

Tomēr ASV turpinās sniegt atbalstu veselības uz izglītības jomā, kā arī drošības garantēšanai nestabilajā Sīnāja pussalā, kas robežojas ar Izraēlu un starptautiski nozīmīgo Suecas kanālu.

Ēģiptei ir jāpanāk progress "brīvu un demokrātisku" vēlēšanu organizēšanā, lai izveidotu civilu valdību, norāda ASV.

Palīdzības apturēšana ir vairāk simboliska, nekā būtisks zaudējums armijai, skaidro BBC. Šāds lēmums jau bija sagaidāms, bet pati palīdzība bija paturēta jau vasarā.

Pēc miljoniem nepamierinātu iedzīvotāju protestiem, Ēģiptes armija jūlijā gāza no amata demokrātiski ievēlēto prezidentu Mohamedu Mursi. Militāristi izveidoja pagaidu valdību, kas solīja jaunas prezidenta vēlēšana sarīkot 2014. gada sākumā.

Prezidenta pārstāvētā islāmistu kustība "Musulmaņu brālība" sāka rīkot plašus protestus un valsts ielīga asiņainos nemieros.

Vardarbība savu kulmināciju sasniedza 14. augustā, kad policija devās ar spēku izdzenāt divas lielas Mursi atbalstītāju nometnes Kairas centrā. Bojā gāja simtiem cilvēku.

Pavisam nemieros ir gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku, bet armijas atbalstītā valdība plaši vēršas pret "Musulmaņu brālību", apcietinot tās līderus un aizliedzot organizācijas aktivitātes, bet pret Mursi sākta izmeklēšana dažādās apsūdzībās.

ASV prezidents Baraks Obama kritizēja Ēģiptes pagaidu valdību par lēmumiem, kas neatbilst "visaptverošai demokrātijai", tomēr atturējās Mursi gāšanu nosaukt par militāru apvērsumu.

Tikmēr vairākas Persijas līča valstis pēc prezidenta gāšanas solīja Ēģiptes pagaidu valdībai 12 miljardu dolāru (6,25 miljardi latu) palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!