Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV administrācijas plāns pārdot Ukrainai četrus trieciendronus "MQ-1C Gray Eagle" ir apturēts sakarā ar bažām, ka šo dronu modernais novērošanas aprīkojums varētu nonākt ienaidnieka rokās, paziņoja divi informēti ziņu avoti.

Tehniski iebildumi pret šo dronu pārdošanu tika izteikti, kad Pentagona Aizsardzības tehnoloģiju drošības pārvalde, kurai jānodrošina vērtīgu tehnoloģiju nenokļūšana ienaidnieka rokās, veica padziļinātu pārbaudi.

"Reuters" jūnija sākumā ziņoja, ka ASV valdība plāno pārdot Ukrainai četrus dronus "MQ-1C Gray Eagle", kas var tikt aprīkoti ar raķetēm "Hellfire", izmantošanai kaujas laukā pret Krieviju.

Ukraina līdz šim kaujās pret Krieviju izmantojusi mazāka darbības rādiusa dronus, arī Turcijas "Bayraktar-TB2" un ASV "AeroVironment RQ-20 Puma". Droni "Gray Eagle" ir ievērojami atšķirīgi, ņemot vērā, ka tie atkarībā no misijas var lidot līdz 30 stundām, kā arī ievākt lielu daudzumu informācijas izlūkošanas mērķiem. "Gray Eagle" bruņojumā var būt līdz astoņām raķetēm "Hellfire".

Iebildumi pret šo dronu eksportu izteikti sakarā ar bažām, ka to radari un novērošanas aprīkojums, nonākot Krievijas rokās, var apdraudēt ASV drošību.

"Reuters" ziņu avoti informēja, ka sākotnējā pārbaudē šis apsvērums netika ievērots, bet izpelnījās uzmanību Pentagona sanāksmēs pagājušās nedēļas beigās.

"Tehnoloģiju drošības pārbauds ir standarta prakse ASV aizsardzības līdzekļu nodošanai visiem starptautiskajiem partneriem. Visi gadījumi tiek pārbaudīti individuāli," sacīja Pentagona preses sekretāre Sjū Gofa.

Cita ASV amatpersona pavēstīja, ka Pentagona augstākajā vadībā pašlaik tiek izskatīts jautājums, vai īstenot šo dronu pārdošanu, bet jebkāda lēmuma pieņemšanas termiņi nav zināmi.

Viens no lēmumiem, kas sekmētu šo dronu pārdošanu Ukrainai, būtu esošo radaru un sensoru nomaiņa ar vienkāršākām tehnoloģijām, bet tam būtu vajadzīgi vairāki mēneši.

Saskaņā ar ASV Armijas budžeta dokumentiem viena drona "Gray Eagle" cena ir apmēram 10 miljoni ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!