Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV uzsvērušas to, ka ir svarīgi turpināt sarunas ar Ziemeļkoreju, atsaucoties uz Dienvidkorejas teikto, raksta aģentūra "Reuters".

ASV valsts sekretāra vietnieks Stīvens Bieguns šonedēļ tikās ar Dienvidkorejas pārstāvjiem un izteicās, ka Savienotās Valstis ir atvērtas sarunām ar Ziemeļkoreju.

"Bieguns uzsvēra, cik svarīgi ir atsākt dialogu ar Ziemeļkoreju," teikts Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina biroja izplatītajā paziņojumā. Sestdien Phenjana paziņoja, ka neuzskata, ka nepieciešams ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna samits. Paziņojums izskanēja dažas dienas pēc tam, kad Džēins ieteica abiem valstu vadītājiem tikties pirms ASV prezidenta vēlēšanām novembrī. Šonedēļ Ziemeļkoreja atkārtoti norādīja, ka neplāno aizvadīt sarunas ar ASV.

Aizvadīto nedēļu laikā būtiski pieaudzis saspīlējums starp Phenjanu un Seulu. Tam par vienu no iemesliem kalpo ziemeļkorejiešu pārbēdzēju grupu aktivitātes – viņi no Dienvidkorejas ar balonu un arī dronu palīdzību sūta propagandas materiālus. Tas saniknojis totalitārās valsts valdību. Ziemeļkoreja arī uzspridzinājusi abu Koreju sadarbības biroja ēku.

Tramps un Kims aizvadījuši divus samitus. Otrais no tiem notika Vjetnamā 2019. gada februārī, bet noslēdzās priekšlaicīgi, jo valstu līderiem neizdevās panākt abpusēji pieņemamu vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!