Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien ASV lidmašīnas ar vietējiem spēkiem kopīgas operācijas ietvaros pret narkotiku ražošanu veikušas uzlidojumus opija ieguves laboratorijām Afganistānā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Uzlidojumi notikuši narkotiku ražošanas objektiem grupējuma "Taliban" kontrolētajās teritorijās Helmandas provincē, informēja Pentagons. Trīs uzlidojumi notikuši Kadžakī rajonā, četri Mūsakalē un viens Sangīnā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bombardēšanu veica F-16 kaujas lidmašīnas no Bagrāmas aviobāzes un stratēģiskie bumbvedēji B-52, kas pacēlās no aviobāzes Katarā. Tāpat triecienā piedalījās arī F-22 iznīcinātāji un afgāņu spēku A-29 lidmašīnas, paziņoja ASV Afganistānas spēku komandieris Džons Nikolsons.

Foto: AP/Scanpix/LETA F-22

Šajā trieciens bija pirmā reize, kad Afganistānā izmantotas F-22 lidmašīnas, norāda ASV amatpersonas. Šīs lidmašīnas lidoja no bāzes Apvienotajos Arābu Emirātos un tām maršrutā bija nepieciešama degvielas uzpilde gaisā no KC-10 un KC-135 lidmašīnām.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Operācijas laikā tika sabombardēti 10 objekti, no kuriem astoņi bija ASV lidmašīnu mērķis, bet divi – afgāņu aviācijas atbildība.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai samazinātu netiešos postījumus, pirms operācijas simtiem stundu veikta novērošana un pie plāna strādājuši simtiem analītiķu, apgalvo Nikolsons. Viņš lēš, ka Afganistānā ir aptuveni 400 līdz 500 līdzīgu objektu un sola, ka uzlidojumi tiem turpināsies jau tuvākajās dienās.

Kopš paziņojuma par šiem desmit uzlidojumiem ir notikuši jau vairāki papildu triecieni "Taliban" narkotiku ražotnēm, CNN uzzināja no avota aizsardzības nozarē.

Operācijas "Jagged Knife" mērķis ir vērsties pret grupējuma "Taliban" ienākumu avotiem, tāpat kā ASV militāristi Sīrijā un Irākā iznīcināja naftas pārstrādes objektus un citus grupējuma "Daesh" ienākumu avotus.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmdien par narkotiku ieguves laboratoriju iznīcināšanas operācijas sākumu tviterī paziņoja Afganistānas prezidents Ašrafs Gani. Prezidents norādīja, ka narkotikas ir galvenais "vardarbība un terora finansiālais avots".

Analītiķi uzskata, ka opija tirdzniecība nodrošina lielu daļu no "Taliban" ienākumiem. Jaunākajā ANO ziņojumā secināts, ka opija ieguves apjomi Afganistānā šogad pieauguši par 87%.

Afganistāna nodrošina aptuveni 85% no pasaules opija tirgus un četrus procentus heroīna ASV, liecina ASV tiesībsargājošo iestāžu aplēses.

Iespēja bombardēt "Taliban" objektus arī tad, kad tie nerada tiešu risku ASV vai sabiedroto karavīriem, amerikāņu spēkiem radās pēc stratēģijas maiņas, ko ieviesa ASV prezidents Donalds Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!