Foto: AP/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis saglabās stipras partnerattiecības ar Saūda Arābiju, lai nodrošinātu ASV, Izraēlas un visu pārējo reģionālo partneru intereses, otrdien norādījis ASV prezidents Donalds Tramps, nākot klajā ar paziņojumu par žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Saūda Arābija bijusi "liels sabiedrotais mūsu ļoti nozīmīgajā cīņā pret Irānu," sacīja Tramps, piebilstot, ka Saūda Arābija arī iztērējusi miljardiem dolāru cīņā pret terorismu un palīdzējusi saglabāt zemas naftas cenas.

Tramps arī minēja biznesa līgumus par 450 miljardiem dolāru (394 miljardiem eiro), par kuriem abas valstis panākušas vienošanos un kas radīs tūkstošiem jaunu darbavietu ASV.

Hašogi slepkavību Tramps nodēvēja par "nepieņemu un šausmīgu noziegumu" un sacīja, ka ASV jau piemērojušas sankcijas 17 Saūda Arābijas pilsoņiem, kas bijuši iesaistīti šajā noziegumā.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča kritiķis Hašogi 2. oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Tramps norādīja, ka Saūda Arābijas karalis Salmans un kroņprincis Mohammeds bin Salmans noliedz, ka būti zinājuši par plānu nogalināt Hašogi. Taču Tramps piebilda, ka tikpat labi var būt, ka kroņprincis zinājis par slepkavību.

"Varbūt viņš zināja un varbūt nē!" sacīja Tramps, piebilstot, ka ASV izlūkdienesti turpina izvērtēt visu pieejamo informāciju par šo lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!