ASV armijas helikopters, kas piedalījās pretterorisma mācībās Filipīnās, piektdien eksplodēja gaisā un iegāzās jūrā. Lidaparātā bija 10 amerikāņu karavīri - astoņi apkalpes locekļi un divi pasažieri, no kuriem trīs ir gājuši bojā, bet pārējie septiņi pazuduši bez vēsts, informēja ASV Īpašo spēku brigādes ģenerālis Donalds Vursters.
Iepriekš Filipīnu armija paziņoja, ka trīs amerikāņi ir izglābti.

"Mēs esam uzgājuši trīs līķus, bet pagaidām neesam atraduši nevienu izdzīvojušo," preses konferencē Zamboangā sacīja Vursters, paužot cerību, ka septiņi bezvēsts pazudušie tiks atrasti dzīvi.

Meklēšanas un glābšanas kuģi atrada helikoptera "MH-47 Chinook" daļas netālu no katastrofas vietas Negrosas salas piekrastē. Katastrofas cēloņi vēl tiek izmeklēti.

Helikopters cieta katastrofu, lidojot tandēmā ar citu helikopteru tranzīta misijā no Dienvidfilipīnu salas Basilanas, kur ASV armija palīdz apmācīt Filipīnu bruņotos spēkus cīņai pret islāma partizānu grupējumu "Abu Sayyaf". Tas nogāzās apmēram pusstundu pēc izlidošanas no Basilanas salas.

Katastrofa notika ap pulksten 2.30 piektdien (20.30 ceturtdien pēc Latvijas laika) pie Negrosas salas Zamboangitas pilsētas. Izdzīvojušo meklēšana turpinās, un tajā piedalās vairākas lidmašīnas.

"Zvejnieki šajā rajonā dzirdēja skaļu eksploziju un redzēja aizdegušos helikopteru iegāžamies jūrā," paziņoja vietējais armijas preses sekretārs.

Negrosa atrodas uz rietumiem no Sebu salas, kur esošā Maktanas aviācijas bāze tiek izmantota ASV un Filipīnu bruņoto spēku operācijās.

ASV vēstniecības Manilā preses sekretāre Karena Kellija paziņoja, ka izdzīvojušo meklēšanā piedalās divas ASV lidmašīnas P-3 un C-130, kā arī Filipīnu kuģi un aviācija. Viņa piebilda, ka ASV un Filipīnu kopīgās militārās operācijas turpināsies arī pēc šī incidenta.

ASV un Filipīnas 31.janvārī sāka sešus mēnešus ilgu kopīgu operāciju pret "Abu Sayyaf", kas ir īstenojis vairākas cilvēku nolaupīšanas un ir saistīts ar Osamas bin Ladena teroristu tīklu "Al Qaeda". Operācijā piedalās ap 660 ASV karavīru. Ap 100 ASV īpašo operāciju spēku karavīru jau ir Basilanā, bet pārējie atrodas Mindanao salas Zamboangas pilsētā un Maktanas aviācijas bāzē Sebu salā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!