ASV Senāta komiteja ceturtdien atbalstīja likumprojektu, kas varētu tuvināt bezvīzu ieceļošanas noteikumu piemērošanu Austrumeiropas valstu pilsoņiem.
Iekšzemes drošības komitejas atbalstītais likumprojekts ļaus prezidentam Džordžam Bušam noteikt kuras valstis iekļaujamas bezvīzu ieceļošanas programmā, pamatojoties uz to sadarbību ar Vašingtonu pretterorisma karā.

Vēl likumprojekts jāapstiprina Senātam pilnā sastāvā un par to jānobalso arī Pārstāvju palātai.

Pašlaik tiesības ieceļot ASV bez vīzām ir 26, galvenokārt, Rietumeiropas valstu pilsoņiem.

Jautājums par Austrumeiropas valstu neiekļaušanu bezvīzu ieceļošanas programmā jau ilgu laiku izskan Vašingtonas sarunās ar tā sauktajām jaunajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kuras savulaik atšķirībā no daudzām Rietumeiropas valstīm izrādīja ievērojamu atbalstu ASV vadītajam iebrukumam Irākā.

Bušam regulāri nācies uzklausīt austrumeiropiešu līderu neapmierinātību, ka valstīm, kas ir NATO locekles un sniegušas atbalstu ASV īstenotajai politikai Irākā un Afganistānā, netiek piemēroti tie paši atvieglojumu, kas rietumeiropiešiem.

Bušs pirmdien, Baltajā namā pieņemot Lietuvas prezidentu Valdu Adamku, kārtējo reizi deva solījumu sadarbībā ar Kongresu risināt šo jautājumu.

Likumprojektu ierosināja republikāņu senators Džordžs Voinovičs.

"Šis likums nāks par labu gan mūsu nacionālajai drošībai, gan ekonomiskajām interesēm," norāda Voinovičs, piebilstot, ka tas arī uzlabos citu valstu attieksmi pret ASV nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!