Foto: AFP/Scanpix

Savienotās Valstis atcēlušas militārās mācības ar Ēģipti, šādi protestējot pret simtiem demonstrantu nogalināšanu, ceturtdien paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Obama aicināja Ēģiptes varasiestādes atcelt ārkārtas stāvokli un atļaut miermīlīgus protestus. Tomēr ik gadu piešķirto finansiālo palīdzību viņš neatcēla.

"Mēs vēlamies saglabāt mūsu attiecības ar Ēģipti, bet tradicionālā sadarbība nevar turpināties, kā ierasts, ja ielās tiek nogalināti civiliedzīvotāji un tiesības netiek ievērotas," paziņoja Obama.

Prezidents atklāja, ka ASV informējušas Ēģipti par militāro mācību "Bright Star" atcelšanu. Kopš 1981.gada šie manevri tiek plānoti reizi divos gados.

Tie tika atcelti arī 2011.gadā, kad Ēģipti plosīja tautas sacelšanās, kā rezultātā tika gāzts ilgus gadus valdījušais prezidents Hosni Mubaraks.

Jau vēstīts, ka šobrīd Ēģipte atkal ieslīgusi politiskajā krīzē. 3.jūlijā Ēģiptes armija atstādināja no amata pirmo demokrātiskās vēlēšanās ievēlēto prezidentu Muhamedu Mursi.

Apvērsuma rīkotāji arestējuši Mursi un teju visu viņa pārstāvētās Musulmaņu brālības vadību. Kopš apvērsuma Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpināja nepārtrauktas protesta akcijas. Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes.

Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solīja demonstrācijas pārtraukt, bet līdz trešdienai tas netika darīts.

Trešdien Ēģiptē vardarbīgās sadursmēs, kas izraisījās pēc tam, kad drošības spēki Kairā iebruka Mursi atbalstītāju protesta nometnēs, tika nogalināti vismaz 525 cilvēki, liecina Ēģiptes amatpersonu sniegtā informācija.

Savienotās Valstis ir izvairījušās saukt Mursi atstādināšanu par apvērsumu, jo tad Vašingtonai nāktos apturēt finansiālās palīdzības sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!