Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas galvenais ģenerālis Avivs Kohavi otrdien paziņoja, ka viņa valsts bruņotie spēki atjaunojot operacionālos plānus pret Irānu un ka jebkāda veida ASV atgriešanās pie 2015. gadā parakstītā kodollīguma ar Teherānu būtu nepareiza, raksta aģentūra "Reuters".

"Atgriešanās pie 2015. gada kodolvienošanās pat tad, ja tā ir līdzīga vienošanās ar vairākiem uzlabojumiem, ir slikta un nepareiza no operacionālā un stratēģiskā viedokļa," teica Ahavi.

ASV eksprezidents DonaldsTramps 2018. gadā pārtrauca Savienoto Valstu dalību šī kodollīguma ietvaros. Šādu Vašingtonas soli atbalstīja arī Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu.

Antonijs Blinkens, kuru otrdien apstiprināja par ASV valsts sekretāru jaunā prezidenta Džo Baidena administrācijā, pagājušajā nedēļā izteicās, ka Savienotās Valstis nav pieņēmušas lēmumu par to, vai atgriezties kodollīguma dalībvalstu sarakstā, piebilstot, ka Vašingtonai būtu jāredz, ko Irāna ir darījusi, lai atkal ievērotu līgumā noteiktās saistības.

Kopš ASV pameta vienošanos Irāna pamazām sākusi to pārkāpt, tostarp paaugstināja bagātinātā urāna līmeni.

Kohavi sacīja, ka šīs Irānas darbības parādīja, ka tā galu galā varētu izlemt strauji virzīties uz priekšu kodolieroča izveidē. "Ņemot vērā šo fundamentālo analīzi, es uzdevu Izraēlas Aizsardzības spēkiem sagatavot vairākus operatīvos plānus, papildus jau esošajiem plāniem," sacīja Kohavi. "Protams, politiskajai vadībai būs jāizlemj par īstenošanu, taču šiem plāniem jābūt uz galda."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!