Foto: Reuters/Scanpix

ASV amatpersonas ir atklājušas shēmu, kas ļāva cilvēkiem krāpnieciskā veidā iegūt Ungārijas pases un ierasties ASV ar neīstu identitāti, un ASV tāpēc varētu izslēgt Ungārijas pilsoņus no vīzu režīma atcelšanas programmas (VWP), ceturtdien ziņoja ASV un Ungārijas mediji.

“Ievainojamība” Ungārijas pasu sistēmā ir novedusi pie “drošības pārkāpumiem”, sacīja ASV amatpersonas, kuras tika citētas ASV laikraksta “The Washington Post” un Ungārijas vietnes “Direkt36” kopīgā rakstā.

Saskaņā ar laikraksta iegūtu ASV Iekšzemes drošības ministrijas (DHS) dokumentu apmēram 700 cilvēku bija krāpnieciski ieguvuši autentiskas Ungārijas pases un pieņēmuši šo pasu sākotnējo īpašnieku identitāti.

“Ir acīmredzams risks, ka uz ASV dodas cilvēki, kuriem ir iemesls slēpt savu identitāti,” sacīja bijusī DHS amatpersona, kas citēta šajā rakstā.

DHS dokumentā teikts, ka vismaz 65 no šiem Ungārijas pasu ieguvējiem veiksmīgi iekļuvuši ASV. Neraugoties uz DHS mēģinājumiem atrast un izraidīt šos cilvēkus, pērnā gada oktobrī 30 no viņiem vēl nebija atrasti.

Amatpersonas uzskata, ka noziedznieki ieguvuši autentiskas Ungārijas pases, pateicoties vienkāršotajam Ungārijas pilsonības iegūšanas procesam, kas ļauj par Ungārijas pilsoņiem kļūt etniskajiem ungāriem citās valstīs.

Šie noziedznieki pēc tam pārdevuši šīs pases klientiem, kuriem bija nodoms nelegāli iekļūt ASV.

Kopš 2011. gada vairāk nekā miljons etnisko ungāru ir kļuvuši par naturalizētiem Ungārijas pilsoņiem, pateicoties vienkāršotajam pilsonības iegūšanas procesam, kuru ieviesa premjerministrs Viktors Orbāns, kas ir pie varas kopš 2010. gada.

Lielākā daļa šo cilvēku ir no Ungārijas kaimiņvalstīm, kurās dzīvo apmēram divi miljoni etnisko ungāru.

ASV vīzu režīma atcelšanas programma (VWP) ļauj uz trim mēnešiem bez vīzas ierasties 38 citu valstu pilsoņiem biznesa vai tūrisma nolūkā.

DHS amatpersonas ir brīdinājušas Ungāriju, ka tā var tikt izslēgta no šīs programmas, ja nenovērsīs minēto problēmu savā pasu sistēmā, teikts ceturtdien publicētajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!