ASV piektdien atlaida Pakistānai parādu 496 miljonu dolāru (268 miljoni latu) apmērā par Islamabadas atbalstu Vašingtonai tās karā pret terorismu.
Tādējādi no aptuveni trim miljardiem dolāru, ko Pakistāna bija parādā ASV līdz 2001.gada 11.septembrim, šobrīd jau norakstīti gandrīz 1,7 miljardi.

Solījumu norakstīt parādu ASV prezidents Džordžs Bušs deva Pakistānas prezidentam Pervezam Mušarafam, kad viņš 2002.gada oktobrī apmeklēja Vašingtonu.

Kā izteicās ASV vēstniece Islamabadā Nensija Pauela, kas parakstīja jaunāko vienošanos par minētās summas atlaišanu, šis dokuments apliecina, ka ASV "turpina partnerattiecības ar Pakistānas valsti un tautu".

Buša administrācija arī solījusi Pakistānai ekonomiskās un militārās palīdzības paketi 3 miljardu dolāru apmērā uz pieciem gadiem, kurai vēl vajadzīgs Kongresa akcepts. Vēl ASV atvēl 100 miljonus dolāru gadā USAID programmu ietvaros Pakistānas izglītības, veselības aizsardzības un pārvaldes sistēmas uzlabošanai.

Pakistāna, viena no galvenajām ASV sabiedrotajām karā pret terorismu, sniedza Vašingtonai būtisku loģistisku atbalstu un izlūkdatus, 2001.gada nogalē palīdzot gāzt kustības "Taliban" režīmu Afganistānā, kas tika apsūdzēts Osamas bin Ladena un viņa sabiedroto slēpšanā. Islamabadas varas iestādes arī apcietinājušas un izdevušas ASV vairāk nekā 600 cilvēkus, kas apsūdzēti piederībā starptautiskajam teroristu tīklam "Al Qaeda" vai tā atbalstīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!