ASV prezidents Džordžs Bušs ceturtdien paziņoja, ka ASV atsakās no 1972.gadā noslēgtā Pretballistisko raķešu ierobežošanas līguma ar Krieviju, lai Vašingtona varētu īstenot savus nacionālās pretraķešu aizsardzības sistēmas plānus.
Bušs to paziņoja ceturtdien pēc ASV Nacionālās drošības padomes sanāksmes.

Līgums paredz, ka par tā laušanu otra puse ir jābrīdina pusgadu iepriekš, tāpēc ASV prezidents ir uzsācis nepieciešamo procedūru.

"Šodien es esmu oficiāli brīdinājis Krieviju, kā to paredz līgums, ka Amerikas Savienotās Valstis atsakās no šā gandrīz 30 gadus vecā līguma," sacīja Bušs Baltā nama Rožu dārzā.

ASV prezidents uzsvēra - Krievijas prezidents Vladimirs Putins piekrīt, ka "mans lēmums atteikties no līguma nekādā gadījumā neietekmēs mūsu attiecības un Krievijas drošību".

Pretballistisko raķešu ierobežošanas līgums, ko parakstīja toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons un Padomju Savienības vadītājs Leonīds Brežņevs, aizliedz ASV un Krievijai vienpusēji attīstīt pretraķešu aizsardzības sistēmas, pamatojot, ka kodolkaru atturēs draudi, ka viena valsts spēj otru iznīcināt.

Tomēr ASV apgalvo, ka līgums vairs neatbilst mūsdienu standartiem un vairs neņem vērā tādus aspektus, kas radušies pēc aukstā kara, piemēram, ierobežota raķešu uzbrukuma draudus no tādām neprognozējamām valstīm kā Ziemeļkoreja un Irāna.

Putins ASV lēmumu nosauc par kļūdu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņojis, ka Savienoto Valstu lēmums atteikties no 1972.gada noslēgtā pretballistisko raķešu līguma ir "kļūda".

"Amerikas amatpersonas par to runājušas jau vairākkārt. Mēs par šo lēmumu neesam pārsteigti, tomēr uzskatām to par kļūdu," televīzijas uzrunā tautai sacīja Putins. " Gan Krievijai, gan Savienotajām Valstīm, salīdzinājumā ar citām kodolvalstīm, jau sen ir efektīvas sistēmas pretraķešu aizsardzības sistēmu sagraušanai."

"Tāpēc es ar pilnīgu pārliecību varu teikt, ka Amerikas prezidenta pieņemtais lēmums neapdraud Krievijas Federācijas drošību," uzsvēra Putins. "Turklāt mūsu valsts negatavojas arī izstāties no pretballistisko raķešu līguma, kā to ierosināja amerikāņi."

"Krievija dara visu ko spēj, lai saglabātu šo līgumu. Es vēl aizvien uzskatu šo nostāju par taisnīgu un pamatotu," norādīja Krievijas prezidents. "Krievijai rūp atbruņošanās un masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas juridisko un starptautisko pamatu saglabāšana un stiprināšana. Pretballistisko raķešu līgums ir viens no tiesiskās sistēmas būtiskākajiem sasniegumiem šajā jomā."

"Šī sistēma izveidota kopīgiem spēkiem pēdējo gadu desmitu laikā. Mūsuprāt to, kā attīstās situācija pasaulē, nosaka zināma rīcības loģika. Šodien, kad pasaule saskaras ar jauniem draudiem, mēs nedrīkstam pieļaut juridisku tukšumu stratēģiskās stabilitātes jomā," uzsvēra Putins. "Es uzskatu, ka Krievijas un Savienoto Valstu attiecību līmenis ir ne vien jāsaglabā, bet arī jāizmanto, lai pēc iespējas ātrāk izveidotu jaunas stratēģisko attiecību struktūras."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!