Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV gatavojas izvest savus spēkus no Sīrijas, atsaucoties uz anonīmu amatpersonu trešdien pavēstīja CNN. Drīz pēc paziņojuma to apstiprināja arī ASV prezidents Donalds Tramps, maldīgi norādot, ka vienīgais amerikāņu atrašanās iemesls Sīrijā – džihādistu grupējums "Daesh" – esot sakauts.

ASV aizsardzības sektora amatpersona telekanālam CNN pavēstīja, ka ASV plāno pilnībā un strauji izvest savus spēkus no valsts. Laikraksts "The Wall Street Journal" ziņo, ka karavīri tiks izvesti tikai no Sīrijas ziemeļaustrumiem, bet Pentagons atteicies sniegt komentārus.

Lēmumu pieņēmis prezidents Donalds Tramps, kurš jau sen signalizējis par vēlmi pamest Sīriju, CNN pavēstīja amatpersona. Donalds Tramps mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka ASV ir sakāvušas "Daesh" Sīrijā, kas bija vienīgais iemesls kādēļ viņa prezidentūras laikā valsts bruņotie spēki atradās Sīrijā.

Tādējādi Tramps pilnībā ignorējis apstākli, ka kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību aktīvu fronti pret "Daesh" uztur arī patlaban, un tikai pagājušās nedēļas izskaņā atguva kārtējo džihādistu nocietināto pilsētu Hadžīnu.

Turklāt ASV spēku atrašanās Sīrijas ziemeļos līdz šim atturējusi Turciju no uzbrukumiem "SDF" vadošajam spēkam kurdu "Tautas aizsardzības vienībām" (YPG), ko turki uzskata par teroristu organizāciju par spīti apstāklim, ka tas pēdējos gadus bijis lielākais sauszemes spēks pret "Daesh".

Pēdējo mēnešu laikā Turcija ievērojami palielinājusi pierobežā dislocēto militāro kontingentu, kā arī savedusi smagos ieročus, tostarp lielgabalus un tankus. Tikmēr kurdi pierobežā pēdējās nedēļās stiprina pozīcijas, rok tranšejas un būvē bunkurus. Foto zemāk no Kobanes – pilsētas, kuru kurdiem izdevās noturēt pret "Daesh" 2014. gada decembrī un uzsākt veiksmīgo pretuzbrukuma kampaņu.

ASV spēki līdz šim no uzbrukuma kurdiem atturējuši arī Krievijas un Irānas balstītos Sīrijas armijas spēkus.

Šobrīd Sīrijā atrodas aptuveni 2000 amerikāņu karavīru, kas galvenokārt apmāca vietējos spēkus cīņai ar džihādistu grupējumu "Daesh".

Tāpat amerikāņi kurdus apgādājuši ar militāro apģērbu, ekipējumu, ieročiem un munīciju. Līdz šim gan nav izskanējusi oficiāla informācija, ka kurdu rīcībā būtu nodoti arī smagie ieroči, bez kuriem, kā arī bez gaisa spēkiem tiem nav izredzu ne iespējamās kaujās pret Turcijas, ne Sīrijas armijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!