Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV atvilks savus spēkus Sīrijā no Turcijas robežas un neatbalstīs Ankaras ilgi plānoto operāciju valstī, svētdien paziņoja Baltais nams.

"Turcija drīzumā veiks savu ilgi plānoto operāciju Sīrijas ziemeļos. ASV bruņotie spēki neatbalstīs operāciju un nebūs iesaistīti, pēc "Islāma valsts" teritoriālā kalifāta sagrāves vairs neatradīsies tuvumā," teikts Baltā nama paziņojumā.

Baltais nams arī kritizēja "Franciju, Vāciju un citas Eiropas valstis" par savu pilsoņu nerepatriēšanu, kuri atrodas apcietinājumā Sīrijas ziemeļos un bija pievienojušies "Islāma valstij".

"Turcija tagad būs atbildīga par visiem "Islāma valsts" kaujiniekiem reģionā, kas sagūstīti pēdējos divos gados pēc teritoriālā "kalifāta" sakāves," teikts paziņojumā.

ASV prezidents Donalds Tramps un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien telefonsarunā apsprieduši Sīriju un vienojušies nākamajā mēnesī tikties Vašingtonā, lai pārrunātu drošas zonas izveidi Sīrijas ziemeļos.

Tikmēr Sīrijas kurdi pirmdien brīdināja, ka Turcijas militārā invāzija izraisīs džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atdzimšanu.

Šāda operācija pagriezīs atpakaļ gadus, kad kurdi veiksmīgi sakāvuši "Islāma valsti", un ļaus no paslēptuvēm iziet dažiem grupējuma izdzīvojušajiem līderiem, norādīja Sīrijas Demokrātiskie spēki.

Sīrijas kurdi arī apstiprināja, ka ASV spēki atvilkti no Turcijas pierobežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!