Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV ir izdarījušas "traģisku kļūdu", 29. augustā Kabulā veicot drona triecienu pret iespējamiem "Islāma valsts" kaujiniekiem, bet viņu vietā nogalinot 10 civiliedzīvotājus, tai skaitā bērnus, piektdien atzina ASV Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs.

Trieciens, kas notika ASV spēku izvešanas pēdējās dienās, bija vērsts pret iespējamu "Islāma valsts" operāciju, kura, kā uzskatīja ASV izlūkdienests, bija ar mērķi uzbrukt Kabulas lidostai, sacīja Makenzijs. "Trieciens bija traģiska kļūda," Makenzijs pēc izmeklēšanas pateica reportieriem.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins atvainojās triecienā nogalināto tuviniekiem. "Mēs atvainojamies un centīsimies mācīties no šīs šausmīgās kļūdas," sacīja Ostins. Viņš piebilda, ka ASV valdība mēģina noskaidrot, kā varētu samaksāt kompensācijas nogalināto civiliedzīvotāju ģimenēm.

ASV spēki 29.augustā astoņas stundas bija izsekojuši baltu automobili "Toyota Corolla", kuru bija redzējuši Kabulā kādā objektā, ko izlūkdienests bija identificējis kā vietu, no kuras "Islāma valsts" kaujinieki gatavojuši uzbrukumus Kabulas lidostai. Vēlāk noskaidrojās, ka izlūkdienesta informācija par šo automašīnu bijusi maldīga.

Drona izšauta raķete uz šo automobili nogalināja 10 cilvēkus, tai skaitā septiņus bērnus, bet neviens no viņiem nebija saistīts ar "Islāma valsti". ASV amatpersonas uzskatīja, ka šajā automobilī bijušas sprāgstvielas, bet laikraksts "New York Times" vēlāk ziņoja, ka tajā bijušas ūdens kannas.

Makenzijs aizstāvēja šo ASV operāciju kā "pašaizsardzības triecienu", pastāvot bažām par uzbrukumu Kabulas lidostai. 26.augustā "Islāma valsts" teroristi pašnāvnieki sarīkoja sprādzienus pie Kabulas lidostas, nogalinot 72 cilvēkus, tai skaitā 13 ASV karavīrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!