Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikas Savienotās Valstis sestdien apstiprināja jaunu oficiālo Marokas karti, kurā iekļauta strīdīgā Rietumāfrikas teritorija, kuru par savu uzskata Sahāras Arābu Demokrātiskā Republika, vēsta "AFP".

"Šī karte ir taustāms prezidenta Trampa pirms divām dienām pieņemtā paziņojuma apliecinājums, atzīstot Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru," oficiālā paziņojumā pauda ASV vēstnieks Deivids Fiščers. Pēc tā viņš ceremoniāli parakstīja jauno "oficiālo ASV valdības izmantoto Marokas karti", kura vēlāk uzdāvināta Marokas karalim Mohamedam VI.

Rietumsahāra ir strīdīga teritorija, no kuras aptuveni 80% kontrolē Maroka, bet pārējo daļu – aptuveni 40 citu valstu atzītā Sahāras Arābu Demokrātiskā Republika, kuras faktiskais administratīvais centrs sadalīts starp Bīr Lehlū Rietumsahāras austrumos un Tindoufu kaimiņvalstī Alžīrijā.

Līdz ar bijušās kolonizatores Spānijas aiziešanu, teritoriju okupēja Maroka un Mauritānija. Maroka izvērsa plašu un asiņainu militāru kampaņu, liekot lielai daļai tā saukto sahāriešu bēgt uz Alžīriju un tobrīd Mauritānijas okupētajiem Rietumsahāras apgabaliem. Mauritānija vēlāk slēdza pamieru ar Sahāras Arābu Demokrātisko Republiku, kura neatkarību pasludināja 1976. gada 27. februārī. Neatzītās valsts iedzīvotāju skaits tiek lēsts starp 100 000 un 250 000.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rietumsahāru mūsdienās nodala pagājušā gadsimta 80. gados Marokas celts teju 3000 kilometrus garš smilšu, akmens un dzeloņdrāšu mūris, ar kura palīdzību līdz šai dienai tiek kontrolēts, lai sahāriešu kaujinieki neapdraudētu pārvaldi, kas faktiski valda lielākajā šīs teritorijas daļā.

Valsts suverenitāti kopš tās neatkarības pasludināšanas atzinušas 85 ANO dalībvalstis, bet 44 savu atbalstu ir atsaukušas vai apturējušas, gaidot legālu ANO organizētu referendumu par sahāriešu pašnoteikšanos. Vienlaikus neviena valsts nav atzinusi Marokas suverēnas tiesības uz šo teritoriju, lai gan vairākas atzinušas Rietumsahāras autonomijas statusu. Līdz šim Maroka ir noraidījusi jebkādas referenduma iespējas un apspiedusi politisko opozīciju, lai gan pat ANO ir atzinusi, ka SADR iedzīvotājiem pienākas pašnoteikšanās tiesības un ir apliecinājusi gatavību apmaksāt demokrātisku referendumu.

Rietumsahāras atzīšana par Marokas suverēnu teritoriju ir cena, kuru ASV izvēlējusies samaksāt par tās attiecību normalizēšanu ar Izraēlu atbilstoši Donalda Trampa lolotajam Tuvo Austrumu miera plānam. ASV lēmumu nosodījusi arī Marokas reģionālā sāncense Alžīrija.

Sahāras Arābu Demokrātiskā Republika nosodījusi faktu, ka "aizejošais ASV prezidents Marokai pieskaitījis kaut ko, kas tai nepieder". Neatzītajā valstī vadošais politiskais spēks "Polisario" paziņojis, ka cīnīsies, kamēr vien Marokas spēki pilnībā nepametīs Rietumsahāras teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!