ASV piesardzīgi atzinušas svētdien Venecuēlā notikušā referenduma rezultātus, kas atceļ prezidentūras termiņu skaita ierobežojumu, otrdien vēsta BBC.

ASV valsts departaments paudis atzinību notikušā referenduma "pilsoniskam garam", vienlaicīgi gan norādot uz nepieciešamību ievēlētajiem Venecuēlas līderiem "darboties saskaņā ar demokrātiskām metodēm".

Arī starptautiskie Latīņamerikas valstu un Eiropas Parlamenta pārstāvji, kuri novērojuši referenduma norisi, paziņojuši, ka Venecuēlas tautas nobalsošana bijusi brīva un godīga.

ASV diezgan bieži velta kritiku Venecuēlas līdera Ugo Čavesa īstenotajai politikai. Pērn viņš izraidījis no Karakasas ASV vēstnieku.

Čavess iepriekš sacīja, ka viņam nepieciešams palikt prezidenta amatā arī pēc viņa pēdējā termiņa beigām 2012. gadā, lai varētu īstenot reformas, ko viņš pats dēvē par "Venecuēlas sociālistu revolūciju".

Par konstitūcijas grozījumiem, kas populistiskajam prezidentam paver ceļu valsts galvas amatu ieņemt neierobežoti ilgu laiku, svētdien referendumā nobalsojuši 54% vēlētāju.

2007. gada decembrī mēģinājums grozīt konstitūciju negaidīti izgāzās. Toreiz Čavess sev vēlamo prezidentūras termiņu ierobežojumu atcelšanu bija apvienojis ar tādiem populistiskiem jaunievedumiem kā sešu stundu darbadiena.

Taču daudzus vēlētājus satrauca, ka, viņuprāt, jau tā pārlieku koncentrētā vara Čavesa rokās, viņam uz mūžu iesēžoties prezidenta krēslā, pāraugs absolūtā patvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!