Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Augstākās tiesas spriedums licis prezidentam Džo Baidenam atjaunot iepriekš apturētu eksprezidenta Donalda Trampa laikā ieviestu imigrācijas politikas iniciatīvu, kura paredz, ka migrantiem jāpaliek Meksikā līdz brīdim, kad sāk izskatīt viņu iesniegtos patvēruma tiesību pieteikumus, raksta "Politico".

Šis spriedums ir uzvara Teksasas un Misūri štatiem, kuri vērsās tiesā saistībā ar šīs politikas atcelšanu. Šī mēneša sākumā federālais tiesnesis Teksasā pieprasīja, lai Baidena administrācija atgriežas pie prakses, ko prezidents Donalds Tramps ieviesa 2019. gada janvārī.

ASV rajona tiesnesis pieņēma Teksasas un Misūri ģenerālprokuroru argumentus, ka Baidena administrācija nav ievērojusi juridiskās prasības, lai pirms Trampa laikā pieņemtās politikas apturēšanas tiktu ņemti vērā visi būtiskie faktori.

Trampa politikas kritiķi norādīja, ka migrantu dzīvības tiekot pakļautas riskam, jo tādējādi migrantiem ir jāuzturas Meksikā vai arī pierobežas pilsētās, kurās darbojas bandas, tiek tirgotas narkotikas un ir novērojama plaša vardarbība. Trampa ieviestās politikas atbalstītāji savukārt teikuši, ka šī iniciatīva novērsa problēmu, ka imigranti pēc atbrīvošanas vēlāk nemaz neierodas uz tiesas sēdēm Savienotajās Valstīs, kurās izskata viņu lietas.

Augstākās tiesas īsajā rīkojumā tika minēts pagājušā gada spriedums, kas bloķēja Trampa plānoto atcelšanu Baraka Obamas prezidentūras laikā ieviestajai "DACA" politikai, kas deva darba atļaujas un zināmu aizsardzību pret deportāciju imigrantiem, kuri nelegāli ieceļoja ASV kā bērni. Minētajā lēmumā Augstākā tiesa lēma, ka Trampa administrācija ir pārkāpusi Administratīvā procesa likumu, jo lēmumā nav ņemti vērā svarīgi faktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!