Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Augstākā tiesa varētu atcelt visas valsts mērogā noteiktās likumīgās tiesības uz abortu, liecina nopludināts tiesas dokumenta melnraksts, kuru publicējis medijs "Politico".

98 lappušu garajā melnrakstā, kuru medijs "Politico " publicēja pilnā apjomā, Augstākās tiesas tiesnesis Semjuels Alito raksta, ka 1973. gadā pieņemtais lēmums ar nosaukumu "Roe v Wade", kas ļāva legalizēt abortus visā ASV, ir "izteikti nepareizs". "Roe v Wade", jau no "paša sākuma bija ārkārtīgi kļūdains. Tā pamatojums bija ļoti vājš, un lēmumam ir bijušas postošas sekas."

Paredzams, ka galīgais tiesas spriedums par šo jautājumu varētu tikt pieņemts līdz jūlijam.Savukārt ja Savienoto Valstu Augstākā tiesa atcels "Roe v Wade" spriedumu, tad aborti varētu kļūt par nelikumīgiem uzreiz 22 ASV štatos, norāda britu raidsabiedrība BBC.

Konkrētais dokuments, kuru publicējis "Politico", datēts ar februāra mēnesi. Būtiski uzsvērt, ka šis ir tiesneša Alito viedokļa melnraksts. Apspriedes par strīdīgiem jautājumiem iepriekš ir novedušas pie viedokļu maiņas. Tiesneši var un dažreiz arī maina savu nostāju, atzīmē medijs.

Šobrīd šķiet, ka pieci no deviņiem tiesnešiem varētu balsot par "Roe v Wade" atcelšanu. Saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem valdība nevar iejaukties sievietes izvēlē pārtraukt grūtniecību pirms aptuveni 23. grūtniecības nedēļas.

Ja tiesneša Alito viedoklis tiktu pieņemts kā vairākuma lēmums, tas atceltu konstitucionālās tiesības uz abortu ASV, paverot ceļu atsevišķiem štatiem vispār aizliegt šo procedūru vai noteikt tai lielākus ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!