Foto: AP/Scanpix

ASV austrumu piekrasti pirmdien sasniedza ciklons "Sendija" ("Sandy"), izraisot plūdus un prasot vismaz 18 cilvēku bojāeju ASV un Kanādā, paziņoja varas iestādes.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien pasludinājis Ņujorkas štatu par katastrofas zonu. Tas ļauj vētrā cietušajiem iedzīvotājiem saņemt palīdzību no federālā budžeta. Par katastrofas zonu pasludināts arī Ņūdžersijas štats, kur ūdens masas otrdien pārrāvušas aizsargdambi, appludinot vairākas pilsētas, vēsta ārvalstu mediji.

Par spīti plūdiem Ņujorkas rajonā Kvīnsā otrdien nodegušas 50 ēkas, atsaucoties uz pilsētas policistiem, vēsta aģentūra “Itar-Tass”. Cīņā ar liesmām piedalās simtiem ugunsdzēsēju, ir cietuši divi cilvēki. Ugunsgrēka iemesli pagaidām nav zināmi.

Pirms tam ziņots, ka amatpersonas Ņujorkas, Ņūdžersijas, Mērilendas, Pensilvānijas, Rietumvirdžīnijas un Ziemeļkarolīnas štatos ziņoja par 12 cilvēku bojāeju. Kanādas pilsētā Toronto vēja nestas drazas izraisīja sievietes nāvi.

"Sendija", kas pirmdien no orkāna reducējās par ciklonu, sasniedza sauszemi Ņūdžersijas štatā pie Atlantiksitijas, atnesot stipras lietusgāzes un vēju, plūdus un sniegu. Ciklona vēju stiprums bija līdz 36 metriem sekundē.


Ņujorkas Manhatanas rajonā vētra appludināja metro un autosatiksmes tuneļus Ņujorkas Manhatanas rajonā un pārtrauca elektroapgādi ceturtdaļmiljonam cilvēku. Ņujorkas pilsētā jūras ūdens līmenis cēlās par četriem metriem.

Vētras dēļ bez elektrības palikuši aptuveni 5,7 miljoni amerikāņu, vēsta aģentūra AP. Elektroenerģijas padeves traucējumu dēļ Ņujorkas štata ziemeļos apturēts reaktors “Nine Mile” atomelektrostacijā (AES), vēsta “Itar-Tass”. Vēl gan nav skaidrs, vai elektroenerģijas traucējumi ir saistīti ar vētru “Sendija”, norāda amatpersonas.

 Bez Ņujorkas vētrā cietušas ir arī tādas lielas pilsētas kā Vašingtona, Baltimora, Bostona, vēsta aģentūra AP.

"Sendijas" dēļ pirmdien bija apturēta sabiedriskā transporta kustība un aviosatiksme ASV austrumkrasta pilsētās un bija evakuēti simtiem tūkstoši cilvēku, tai skaitā 375 tūkstoši Ņujorkas pilsētā.

"Sendija" pirms ASV sasniegšanas izraisīja vismaz 67 cilvēku bojāeju Karību jūras salās.

Ņujorkas akciju birža (NYSE) un šajā pilsētā esošā akciju birža NASDAQ, kas pirmdien apturēja darbību "Sendijas" dēļ, nestrādās arī otrdien. Arī ANO mītne Ņujorkā ir apturējusi darbību, un ASV prezidenta vēlēšanu kandidāti Baraks Obama un Mits Romnijs pārtraukuši savu vēlēšanu kampaņu. Vašingtonā ASV federālās valdības iestādes būs slēgtas līdz trešdienai.

Meteorologi prognizēja, ka "Sendija" tuvāko vienu vai pusotru diennakti apdraudēs 12 ASV štatus. Ir gaidāms, ka ciklons izraisīs arī sniegputeņus Apalaču kalnos Rietumvirdžīnijas, Virdžīnijas un Kentukijas štatos.

Tiek prognozēts, ka "Sendija" skars vairāk nekā 60 miljonus amerikāņu un nodarīs zaudējumus līdz 20 miljardu ASV dolāru (10 miljardu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!