Foto: AFP/Scanpix

ASV Valsts kase Centrālamerikas imigrantu izveidoto bandu MS-13, kura siro Losandželosā, iekļauta starptautisko noziedzīgo organizāciju sarakstā, un šis lēmums ļaus konfiscēt bandas aktīvus un liegs ar organizāciju sadarboties bankām, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis lēmums turpmāk liegs MS-13 sadarboties ar ASV bankām un iesaistīties darījumos ar ASV pilsoņiem. ”Šis lēmums mums ļaus smagi ievainot MS-13,” komentējušas ASV varasiestādes, uzsverot lēmuma nozīmīgumu cīņā ar organizēto noziedzību.

Bandas galvenais peļņas avots ir narkotiku kontrabanda un citas kriminālas aktivitātes. BBC norāda, ka MS-13 bandā ir tūkstošiem cilvēku, kuri darbojas ASV, Kanādā, Meksikā un Centrālamerikā. Lielu daļu naudas banda sūta uz Salvadoru, kurā bāzējas grupējuma līderi.

”MS-13 ir mūsdienu pasaulē bīstamākā banda un straujāk augošā banda,” paziņojusi ASV Valsts kase. Saskaņā ar Valsts kases paziņoto, vismaz 30 000 bandas locekļu ir iesaistīti slepkavībās, narkotiku un cilvēku kontrabandā un reketā, darbojoties no Aļaskas un Kanādas cauri visai ASV līdz Centrālamerikai.

MS-13 noziedzīgo būtību izsaka arī viņu moto: ”Mata, roba, viola, controla”, kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē – slepkavo, zodz, izvaro un kontrolē, teiks Valsts kases paziņojumā.

ASV varasiestādes šo gadu laikā ir arestējušas tūkstošiem MS-13 bandas locekļu, taču tas organizāciju nav apturējis. Skaļi ASV presē izskanēja 2003.gadā notikusi pusaudzes slepkavība, kura bija bandas locekle un nolēma kļūt par policijas informatori un tāpēc tika nogalināta.

BBC atgādina, ka MS-13 jeb ”Mara Salvatrucha” 1980.gadā tika dibināta Losandželosā un to izveidoja nelegālie imigranti, kuri, mūkot no Salvadorā notiekošā pilsoņu kara, bija ieradušies ASV.

MS-13 sadarbojas arī ar lielākajiem narkotiku karteļiem, tādiem kā ”Zeta” un ”Sinaloa”, kuri kontrole narkotiku biznesu Meksikā. Banda kontrolē arī lielāko daļu Salvadoras cietumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!