ASV Aizsardzības ministrija izsludinājusi trauksmi diviem bāzes kuģiem iespējamai militārai operācijai pret Irāku, piektdien paziņoja ASV amatpersona.
Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sacīja, ka kara flote pavēlējusi Atlantijas okeāna flotes bāzes kuģim "USS George Washington", kā arī Klusā okeāna flotes bāzes kuģiem "USS Abraham Lincoln" vai "USS Kitty Hawk" kopā ar to kaujas grupām, ieskaitot kreiserus un mīnu kuģus, būt gataviem doties uz Persijas līča reģionu 96 stundu laikā pēc pavēles došanas.

Amatpersona neminēja nekādus norādījumus, kad sāksies laika atskaite.

Kara flote arī pieprasījusi, lai divi amfībijas tipa uzbrukuma kuģi, kas tiek izmantoti desantnieku izmešanai krastā, būtu gatavi iespējamam uzbrukumam Irākai, sacīja amatpersona.

Kara flote paziņojusi, ka 272 metrus garajam medicīnas kuģim "Comfort", uz kura iespējams sniegt medicīnisko aprūpi ievainotajiem karavīriem, kas cietuši ķīmisko vai bioloģisko ieroču uzbrukumā, pavēlēts sagatavoties un būt gatavam doties misijā, sākot no pirmdienas.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds šonedēļ ir parakstījis pavēli, ar kuru uz Persijas līča reģionu tiek nosūtīti "ievērojami" sauszemes spēki, kaujas lidaparāti un loģistikas atbalsts, sestdien vēsta laikraksts "The Washington Post".

Ramsfelds jau otrdien parakstījis 20 lappušu biezu slepenu pavēli, lai nākamajās nedēļās nosūtītu karaspēka daļas uz Kuveitu, Kataru, Bahreinu un citām Persijas līča valstīm, vēsta laikraksts, atsaucoties uz augsti stāvošām aizsardzības amatpersonām.

"Tur ir nedaudz no visa kā, un tas (karaspēks) ir ļoti vispusīgs," paziņojusi kāda amatpersona. "Tas ir spēcīgs no loģistikas viedokļa."

Pentagons ir izlēmis paziņot līdz 50 000 sauszemes karaspēka karavīru, ka viņi var tikt nosūtīti uz Persijas līci 2003.gada sākumā. Pašreiz reģionā atrodas apmēram 60 000 ASV karavīru.

Laikraksts vēsta, ka karavīru skaits Persijas līča reģionā nesasniegs gandrīz pusmiljonu karavīru, kas atradās reģionā 1991.gada Persijas līča kara laikā.

Reaģējot uz Ramsfelda pavēli, ASV armija izsludinājusi trauksmi Džordžijas štatā bāzētās trešās kājnieku divīzijas pirmajā un trešajā brigādē, informējot, ka to kontingents drīzumā var tikt iesaistīts kaujas operācijās. Divīzijas otrā brigāde jau atrodas Kuveitā, vēsta laikraksts.

Uz Irāku varētu tikt nosūtīta arī Kentuki štatā izvietotā 101.gaisa spēku divīzija, kā arī Kalifornijā izvietotais17 500 karavīru lielais 1.desantnieku ekspedīcijas grupējums, vēsta laikraksts, atsaucoties uz avotiem armijā.

Pēdējie ASV spēki varētu tikt tieši ar aviotransportu nogādāti Irākā, informē bijušās un pašreizējās aizsardzības amatpersonas.

Gaisa spēku gaisa kaujas komandcentrs paziņojis, ka piecas vienības saņēmušas darbības pavēles pēdējo 24 stundu laikā vien. Aizsardzības amatpersonas arī paredz, ka gaisa spēki pārvietos "F-117 Stealth" kaujas lidmašīnas no bāzes Ņūmeksikā uz Kuveitu.

Iespējamajā karadarbībā Irākā arī tikšot iesaistīti no 200 000 līdz 250 000 armijas rezervistu un Nacionālās gvardes locekļu, no kuriem daži tiks nosūtīti uz Persijas līci, bet daži iesaistīti ASV bāzu apsargāšanā, ziņo "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!