ASV bezapkalpes izlūklidmašīna "Global Hawk" pirmdien iekļuva aviācijas vēsturē, veicot pirmo beznolaišanās lidojumu bez apkalpes pāri Klusajam okeānam uz Austrāliju, otrdien paziņoja aizsardzības spēku pārstāvji.
Reaktīvā lidmašīna "Global Hawk", kuras spārnu platums ir līdzīgs kā lainerim "Boeing 737", izlidoja no ASV Gaisa kara spēku (GKS) Edvardsas bāzes Kalifornijā un pirmdienas vakarā nolaidās Austrālijas Karalisko gaisa spēku Edinburgas bāzē Dienvidaustrālijas štatā.

13 840 kilometru garais lidojums gandrīz 20 kilometru augstumā ilga 22 stundas, un ar to tika sasniegts pasaules rekords bezapkalpes lidaparāta tālākā lidojuma kategorijā bez nolaišanās.

"Global Hawk" lido pa ieprogrammētu trajektoriju, bet pilots novēro lidaparātu lidojuma laikā ar sensoriem, kuri nodrošina infrasarkano staru attēlu un vizuālo attēlu.

"Lidmašīna faktiski lido pati - tieši no pacelšanās līdz pat nolaišanās brīdim," sacīja "Global Hawk" menedžeris Austrālijā.

"Global Hawk" Austrālijā veiks ap 12 jūras izlūkošanas lidojumus gar tās piekrasti. Tā var lidot bez nolaišanās 36 stundas un pārmeklēt 137 kvadrātkilometru teritoriju 24 stundās.

Austrālija novērtēs šo lidmašīnu un nākotnē varētu to iegādāties savu aizsardzības spēku vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!