ASV uzņēmumi aprīlī turpināja samazināt darbavietu skaitu, tādējādi bezdarba līmenis pieauga līdz 6% pretstatā 5,8% martā, liecina oficiālie dati.
Aprīlī ASV darbu zaudēja 48 000 strādājošo, bet pēdējos trīs mēnešos - 524 000, tādējādi bezdarba līmenis ir sasniedzis 1994. gadā fiksēto rekordaugsto līmeni.

Tomēr bezdarba rādītāji bija nedaudz labāki kā daži ekonomisti bija gaidījuši. Aģentūras "Bloomberg" aptaujātie ekonomisti bija prognozējuši darbavietu skaita samazināšanos vidēji par 60 000. Tas sekmēja ASV akciju cenu pieaugumu.

Pēdējo piecdesmit gadu laikā ASV ekonomikā nav bijusi tāda situācija, ka bezdarbs pieaugtu trīs mēnešus pēc kārtas, ekonomikai neatrodoties recesijā. Baltā nama pārstāvji, komentējot bezdarba līmeņa rādītājus, pavēstīja, ka tas tikai norāda uz nepieciešamību pēc ātras nodokļu samazināšanas.

Vislielākais strādājošo skaita kritums aprīlī bija ražošanas sektorā, kurā darbu zaudēja 95 000 cilvēku, turklāt darbinieku atbrīvošana šajā sektorā turpinās jau 33 mēnešus pēc kārtas, tādējādi sasniedzot rekordu ASV pēckara vēsturē. Darba nedēļas ilgums samazinājās no 40,8 stundām martā līdz 40,5 stundām aprīlī.

Pēc ceturtdien publicētajiem datiem, pagājušajā nedēļā bezdarbnieku pabalstus pieprasījuši 448 000 cilvēku, salīdzinot ar iepriekšējā nedēļā reģistrēto 461 000. Tomēr jaunu iesniegumu skaits turpina pārsniegt 400 000 līmeni jau 11 nedēļu pēc kārtas, kas, pēc ekspertu domām, liecina par joprojām vājo ASV ekonomiku.

Savukārt darba ražīgums pirmajā ceturksnī pieaudzis par 1,6%, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā iepriekšējos trīs mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!