Foto: AFP/Scanpix

ASV piektdien bloķēja bijušā Palestīnas pašpārvaldes premjerministra Salama Faijada iecelšanu par ANO īpašo pārstāvi Lībijā un paziņoja, ka šādi rīkojas, atbalstot savu sabiedroto Izraēlu.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paziņoja, ka viņa "neatbalsta signālu, kādu šī iecelšana dotu ANO", kur Palestīnai nav pilnvērtīgas dalībvalsts statusa.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs šonedēļ bija informējis ANO Drošības padomi par savu nodomu izvirzīt Faijadu ANO atbalsta misijas vadīšanai Lībijā, lai palīdzētu organizēt sarunas par politisku vienošanos šajā valstī.

Heilija sacīja, ka ASV bija "vīlušās", ieraugot šo Gutērreša vēstuli. Faijads ir pirmais, kuru jaunais ANO vadītājs nominējis par sūtni bruņota konflikta rajonam.

"ANO pārāk ilgi ir bijusi netaisni neobjektīva, esot Palestīnas pašpārvaldes pusē par sliktu mūsu sabiedrotajiem Izraēlā," sacīja Heilija, atzīmējot, ka ASV pašlaik neatzīst palestīniešu valsti.

"Turpmāk ASV rīkosies, nevis tikai runās, atbalstot mūsu sabiedrotos," teica ASV vēstniece.

ANO vadītājs bija devis Drošības padomei laiku līdz piektdienas vakaram, lai izskatītu viņa izvēlēto kandidatūru, un ASV nāca klajā ar iebildumiem.

64 gadus vecais Faijads bija Palestīnas pašpārvaldes premjers no 2007. līdz 2013.gadam. Viņš arī divreiz bijis finanšu ministra amatā.

Faijads tika izraudzīts vācieša Martina Koblera nomaiņai, kurš bijis ANO sūtnis Lībijā kopš 2015.gada novembra.

ASV vēstnieks Donalds Tramps un Heilija ir kritizējuši ANO par decembrī pieņemtu rezolūciju, kas pieprasa Izraēlai izbeigt ebreju apmetņu būvniecību okupētajās palestīniešu teritorijās.

Tramps Izraēlas laikrakstā "Israel Hayom" publicētā intervijā gan ir paziņojis, ka ebreju apmetņu paplašināšana okupētajās palestīniešu teritorijās nenāk par labu mieram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!