Foto: AP/Scanpix/LETA
Amerikas Savienoto Valstu militārās amatpersonas brīdinājušas Ķīnu, ka tām ir pieredze un kapacitāte salu iznīcināšanā, raksta "CNN".

Ģenerālleitnants Kenets Makenzijs norādīja, ka ASV bruņotajiem spēkiem ir pietiekama pieredze salu iznīcināšanā Klusā okeāna rietumu daļā. Pagājušajā nedēļā divi ASV karakuģi nonāca aptuveni 22 kilometru attālumā no strīdus teritorijas - Paraselu salām. Tā bija pirmā reize, kad vairāk kā viens kuģis ir piedalījies operācijas, kas paredzētas, lai demonstrētu tiesības brīvi pārvietoties starptautiskajos ūdeņos, vēsta "CNN".

Trešdien admirālis Harijs Hariss izteicās, ka Ķīna ir galvenais ASV ilgtermiņa izaicinājums reģionā un piebilda, ka bez ASV klātbūtnes un iesaistīšanās Ķīna panāks hegemoniju Āzijā. Savukārt Makenzijs ASV gatavību skaidroja ar vēsturisko pieredzi, sakot, ka ASV ir izdevies iznīcināt nelielas salas, kuras ir izolētas – viņš runāja par militārajām operācijām, kuras ASV bruņotie spēki īstenoja Otrā pasaules kara laikā Klusā okeāna reģionā, ziņo "CNN". "Tāda ir ASV kompetence. To nevajag uztvert par neko vairāk, kā vienkāršu vēsturisku faktu," norādīja Makenzijs.

Dienvidķīnas jūras jautājums ir radījis saspīlējumu starp ASV un Ķīnu jau ilgāku laiku, taču pēdējo nedēļu laikā tas ir pieaudzis. Ķīna noliedz, ka tā cenšas militarizēt salas Dienvidķīnas jūrā. Tomēr šī mēneša sākumā Ķīnas mediji paziņoja, ka mācību laikā uz vienas no salām ir nolaidies un vēlāk no tās pacēlies bumbvedējs, kuru iespējams aprīkot arī ar kodolieročiem. Tāpat uz salām esot uzstādītas pretgaisa aizsardzības raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!