ASV brīdinājums Sīrijai paplašina konflikta arēnu pāri Irākas robežām un var tikt uzskatīts par "kara pieteikumu arābu pasaulei", izteicies kustības "Hamas" pārstāvis Libānā Usama Hamadans.
"Mēs negaidīsim, kamēr tiks sākti reāli uzbrukumi Sīrijai, jo uzskatām ASV draudus par kara pieteikumu arābiem, kuri izšķīrušies par pretestību," viņš sacījis informācijas aģentūrai DPA.

Kā jau ziņots, ASV valsts sekretārs Kolins Pauels brīdinājis Sīriju neatbalstīt "teroristiskus grupējumus" un Irākas prezidenta Sadama Huseina "mirstošo režīmu". Svētdien, tiekoties ar ietekmīgu ebreju lobistu grupu, Pauels arī solījis, ka ASV pieprasīs "atbildīgāku uzvedību" citām valstīm, ko Vašingtona uzskata par potenciāli bīstamām, ieskaitot Irānu.

"Sīrijai [..] tagad jāizdara kritiska izvēle - vai nu turpināt tiešu atbalstu teroristiskiem grupējumiem [..], vai arī izraudzīties citu, cerīgāku ceļu," Pauels sacīja divas dienas pēc tam, kad Pentagons paziņoja, ka tā rīcībā esot informācija, ka caur Sīrijas teritoriju Irākai tiek piegādātas militāras kravas. "Lai nu kā, Sīrija būs atbildīga par savu izvēli un tās sekām," viņš piebilda.

Kā savukārt uzsvēris Hamadans, ja ASV uzbruktu Sīrijai, tām "nāktos saskarties ar sliktāku situāciju nekā Irākā, kas tām beigtos ar vilšanos un sakāvi". "Arābiem jāieņem vienota un skaidra nostāja attiecībā uz ASV agresiju pret Irāku un irākiešu tautu," viņš sacīja.

Sīrija Vašingtonas izvirzītās apsūdzības noraidījusi, skaidrojot tās ar ASV centieniem novērst uzmanību no Irākas ziņojumiem par kara upuriem civiliedzīvotāju vidū. Vašingtona Sīriju pieskaitījusi pie valstīm, kas veicina terorismu, atbalstot Libānas grupējumu "Hizbollah" un grupējumus, kas atbalsta palestīniešus.

Atšķirībā no Persijas līča kara 1991.gadā, kad Sīrija atbalstīja ASV spēkus ar savām karaspēka vienībām, palīdzot darīt galu Irākas okupācijai Kuveitā, pret pašreizējo karu Damaska izturas klaji noraidoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!