Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV lielākā degvielas cauruļvadu sistēma "Colonial Pipeline" hakeriem samaksājusi 4,4 miljonus dolāru (3,6 miljonus eiro) lielu izpirkumu, laikrakstam "Wall Street Journal" pavēstījis uzņēmuma vadītājs Džozefs Blaunts, skaidrojot, ka tas bijis pareizs lēmums valsts labā.

Tas bija "ļoti pretrunīgs lēmums", sacīja uzņēmuma vadītājs, tomēr šāds solis bija nepieciešams, zinot nopietnās sekas, kādas bija degvielas piegāžu apturēšanai.

"Es atzīšu - man nebija patīkami redzēt, kā nauda dodas pa durvīm laukā pie šādiem cilvēkiem," laikrakstam sacīja Blaunts. "Bet tas bija pareizais, ko darīt valsts labā."

Šī ir pirmā reize, kad publiski tiek atzīts, ka uzņēmums maksājis izpirkumu.

"Colonial Pipeline" pagājušo ceturtdien pavēstīja, ka ir atsācis operācijas un degvielas piegādes visos tirgos. 7.maijā pēc kiberuzbrukuma sistēmas darbība tika pilnīgi apturēta.

Šobrīd nezināmas struktūras pagājušajā piektdienā atslēdza serverus Krievijā bāzētajam kiberizspiedējam "Darkside", kas bijis aiz šī ar izspiedējvīrusu veiktā uzbrukuma.

Pēc izpirkuma samaksāšanas "Colonial Pipeline" no hakeriem saņēmis atšifrēšanas instrumentu.

Izpirkums samaksāts kriptovalūtā "bitcoin", vēsta "Wall Street Journal", atsaucoties uz informētu avotu.

Kaut arī degvielas cauruļvadu sistēmas darbs atjaunots normālā ritējumā, darbības apturēšana uzņēmumam izmaksās desmitus miljonus dolāru, lai nākamo mēnešu laikā pilnībā atjaunotu operācijas, Blaunts sacīja laikrakstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!